Στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν χθες Τετάρτη ότι περίπου το ένα τρίτο των μελών των ένοπλων δυνάμεων αρνείται να λάβει το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, παρά το υψηλό επίπεδο επιπολασμού στις τάξεις τους και τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού.

Ο υποστράτηγος Τζεφ Ταλιαφέρο αποκάλυψε αυτό το υψηλό ποσοστό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, ενώ το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει ακόμη τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό προαιρετικά.

«Το ποσοστό αποδοχής βρίσκεται σε επίπεδο γύρω στα δύο τρίτα», είπε ο υποστράτηγος Ταλιαφέρο, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός που έδωσε βασίζεται σε ακόμη «πολύ προκαταρκτικά δεδομένα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λεπτομερειακά δεδομένα για το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων ως προς τον εμβολιασμό, πάντως διαβεβαίωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι έχουν χορηγηθεί 916.500 δόσεις ως εδώ.

Το ποσοστό άρνησης είναι παρόμοιο με αυτό στον γενικό πληθυσμό, πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει μέλη του στρατού και της Εθνοφρουράς για να ενισχύσει το προσωπικό που διεξάγει την εκστρατεία ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού σε όλη τη χώρα.

Γενικά, το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό με τα περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια. Όμως τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για τον SARS-CoV-2 ως τώρα δεν έχουν παρά μόνο άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA). Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός για τον νέο κορονοϊό δεν έχει χαρακτηριστεί υποχρεωτικός για τους στρατιωτικούς, εξήγησε ο Τζον Κέρμπι.

«Υπάρχει πραγματικό όριο, από νομική σκοπιά (…) προκειμένου να γίνει υποχρεωτικός (ο εμβολιασμός) για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους», διευκρίνισε.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, με πάνω από 488.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 27,75 εκατομμυρίων μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς μέχρι χθες