Τις διεθνείς επικρίσεις σχετικά με την αντίδραση των τουρκικών αρχών στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας απέρριψε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Όπως προειδοποίησε «μια τέτοια κριτική μπορεί να ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες».

Φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Bogazici) της Κωνσταντινούπολης διαμαρτύρονται ενάντια στον διορισμό από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν του Μελίχ Μπουλού, ενός ακαδημαϊκού και πρώην υποψηφίου, το 2015, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται ο Ερντογάν, στη θέση του πρύτανη και υποστηρίζουν ότι η διαδικασία δεν ήταν δημοκρατική.

«Προειδοποιούμε ορισμένους κύκλους (στο εξωτερικό) να μην χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί ομάδες οι οποίες καταφεύγουν σε παρανομίες και ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες.

«Δεν είναι κανενός ο ρόλος να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την Τετάρτη (3/2) οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συλλήψεις φοιτητών και άλλων διαδηλωτών και καταδίκασαν την αντί ΛΟΑΤΚΙ ρητορική, όπως την χαρακτήρισαν, αναφορικά με τις διαδηλώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέρθηκε σε ορισμένους από τους φοιτητές που διαδήλωναν ως «παραβατικούς ΛΟΑΤΚΙ», ενώ ο Ερντογάν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «δεν υπάρχει αυτό που λέμε ΛΟΑΤΚΙ».

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε επίσης να δοθεί τέλος στην υπερβολική χρήση βίας εις βάρος φοιτητών και διαδηλωτών καταδικάζοντας μέσω Twitter «τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια των αξιωματούχων».