Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα πρέπει να μεταβεί το συντομότερο δυνατό στη Λιβύη για να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρέντσι.

«Ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών, ανδρών και παιδιών φτάνουν στις ακτές μας και στο 96% των περιπτώσεων αναχωρεί από τη Λιβύη», εξήγησε ο Ρέντσι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το 2011-2012, όταν εξαιτίας της Αραβικής Άνοιξης το πρόβλημα αφορούσε κυρίως την Τυνησία.

«Στο τρέχον σενάριο πρώτος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις αρχές της Λιβύης να επιτρέψουν στην UNHCR να διαχειριστεί (επί τόπου) την εισροή ανδρών και γυναικών και να κατανοήσουν αν πρόκειται για αιτούντες άσυλο ή όχι», εξήγησε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Πρέπει «να καταστήσουμε αποτελεσματικό το αποτέλεσμα των εκλογών» ώστε η Λιβύη να μπορέσει «να ζητήσει επισήμως τη βοήθεια της UNHCR».
Ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι το θέμα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Μεσόγειος δεν είναι η θάλασσα της Ιταλίας, αλλά ένα σύνορο στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική, ενίσχυση της Frontex (της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που συντονίζει τη δράση της ΕΕ στα εξωτερικά της σύνορα), μια Frontex που χρειάζεται περισσότερους πόρους που θα αποφασιστούν» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτίμησε ο ίδιος.

Η Mare Nostrum, η επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο που ξεκίνησε η Ιταλία το περασμένο φθινόπωρο έπειτα από δύο ναυάγια πλοιαρίων που μετέφεραν μετανάστες στα οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 400 άνθρωποι, θα συνεχιστεί, σημείωσε ο Ρέντσι.

«Η Mare Nostrum συνεχίζεται γιατί κάποιοι πετούν παιδιά σε μια βάρκα η οποία ξεκινά για το άγνωστο, ένας πολιτισμένος λαός σώζει τα παιδιά αυτά», συνέχισε.