Ο μεγάλος επικριτής του Κρεμλίνου και σταθερός πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, αφού επέζησε της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok και ανάρρωσε σε γερμανικό νοσοκομείο, αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρωσία, παρά την απειλή νέας φυλάκισής του και παρά τους φόβους για την ασφάλειά του. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η μόνη εξέλιξη που αφορά τον 44χρονο.

Η Μαρίνα Λιτβινένκο, χήρα του πρώην πράκτορα της FSB, Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε το 2006 στο Λονδίνο όταν δηλητηριάσθηκε από ραδιενεργή ουσία, πρότεινε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τόσο τον Ναβάλνι όσο και τον γνωστό Ρώσο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λεβ Πανομαριόφ.

Η επιστολή της Λιτβινένκο προς τη νορβηγική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα change.org. Στο κείμενό της. ο Ναβάλνι και ο Πανομαριόφ χαρακτηρίζονται ως «δύο σημαντικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομιμότητας στη Ρωσία», η κυβέρνηση της οποίας συγκρίνεται με τους κυβερνώντες επί Σοβιετικής Ένωσης.

«Το σημερινό καθεστώς στη Ρωσία είναι εξίσου κατασταλτικό, αντιδημοκρατικό και διεφθαρμένο», αναφέρεται στην επιστολή της, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Λιτβινένκο επισημαίνει ότι ο Ναβάλνι -μέσω του Ιδρύματος κατά της διαφθοράς- τα τελευταία δέκα χρόνια αποκάλυψε «πολυάριθμα περιστατικά πλουτισμού ανώτατων κρατικών αξιωματούχων» με αποτέλεσμα να γίνει δημοφιλής «από εκατομμύρια απλούς ανθρώπους και μισητός για το καθεστώς».

Το μίσος αυτό, υποστηρίζει η Λιτβινένκο, έφθασε στην αποκορύφωσή του με την απόπειρα δηλητηρίασης του Ναβάλνι από «την μυστική αστυνομία».

Αναφερόμενη στον Λεβ Πανομαριόφ, γράφει ότι το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ένας από τους λίγους χώρους που απόμειναν στη Ρωσία «όπου πολίτες χωρίς δικαιώματα μπορούν να απευθυνθούν για να βρουν το δίκιο τους». Το γεγονός, λέει η ίδια, ότι ο ακτιβιστής συμπεριελήφθη στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας», επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και τη σπουδαιότητα της δραστηριότητάς του.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, που υπήρξε σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου, πέθανε το 2006 στο Λονδίνο όταν δηλητηριάσθηκε με ραδιενεργή ουσία. Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι στην δολοφονία του Λιτβινένκο εμπλέκονται ο πρώην αξιωματικός της KGB και βουλευτής σήμερα της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) της Ρωσίας Αντρέι Λουγκαβόι και ο φίλος του επιχειρηματίας Ντμίτρι Κοφτούν. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες . Η επίσημη Μόσχα επίσης αρνείται την εμπλοκή της στον θάνατο του Λιτβινένκο.