Τα βέλη του κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει το Politico με αφορμή τη χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο, την ώρα που το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στο άρθρο γνώμης του, ο Τζον Φ. Χάρις σημειώνει ότι οι απίστευτες εικόνες που εκτυλίχθηκαν χθες στο Καπιτώλιο θα έκαναν κάποιον να διερωτάται σε ποια χώρα συμβαίνουν: «Μα σ’ αυτήν εδώ, φυσικά. Αν όμως είχαν συμβεί όλα αυτά σε κάποια άλλη χώρα, θα άξιζε να τη συμπεριλάβει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη διαβόητη λίστα με τις “σκ@@@χώρες” του [σ.σ: έτσι είχε χαρακτηρίσει ο Τραμπ τις χώρες αυτές όπου υπάρχουν συνεχιζόμενες κοινωνικές ταραχές]. Αλλά δεν συνέβησαν αλλού. Συνέβησαν στην παλαιότερη δημοκρατία του πλανήτη».

Ο αρθρογράφος σχολιάζει την αντίδραση του Ρεμπουμπλικάνού γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος είπε στους New York Times ότι «αυτό που προκάλεσε ο Πρόεδρος σήμερα είναι μια ανταρσία».

Όπως σημειώνει το άρθρο του Politico, η χθεσινή ημέρα «ήταν ιστορική από πολλές απόψεις. Αλλά ένα ορόσημο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο: ότι ακόμη κι ο Τραμπ μπορεί να λερωθεί από τη λάσπη του Τραμπισμού. Ακόμη κι αυτός μπορεί να “καεί” από τα παζάρια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: “Αποδεχθείτε απλώς το θέαμα και απολαύστε τις υλικές και ψυχικές ανταμοιβές της εξουσίας”».

«Ήταν μια δόλια εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι τους», είπε ο Τραμπ σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν την ώρα που οι οπαδοί του πολιορκούσαν το Καπιτώλιο. «Γυρίστε λοιπόν στα σπίτια σας. Σας αγαπάμε. Είστε πολύ ιδιαίτεροι», τους αντίτεινε, «λες και ο ίδιος ο Τραμπ… εξεπλάγη με την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον ορισμένοι υποστηρικτές του δεν συνειδητοποιούν ότι η προεδρία του είναι το πολιτικό ισοδύναμο ενός αγώνα κατς – με πολλούς κομπασμούς, πομπώδεις δηλώσεις και χτυπήματα σχεδιασμένα να διασκεδάζουν τους θεατές», επισημαίνει ο Χάρις.

Και όλα αυτά τη μέρα που οι Ρεπουμπλικανοί, μετά την απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2018 σε μεγάλο βαθμό λόγω της διχαστικής προεδρίας Τραμπ, έχασαν και τη Γερουσία, όταν δύο Ρεπουμπλικανοί απώλεσαν τις έδρες τους στη Τζόρτζια σε μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση που επισκιάστηκε από τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ περί εκλογικής απάτης.

Μπούμερανγκ για τους Ρεπουμπλικανούς το quid pro quo με τον Τραμπ

Όπως σημειώνει το άρθρο, «η ήττα αυτή υπογράμμισε τις σχέσεις παζαριού συναλλαγής που κυριάρχησαν επί των ημερών του Τραμπ. Πολλοί έκαναν παζάρια και τώρα είναι καλύτερες οι συνθήκες για να εκτιμηθεί κατά πόσον αυτά απέδωσαν. Δύσκολα μπορεί κανείς να βρει κάποιους που να ξέφυγαν αλώβητοι από τα παζάρια αυτά, χωρίς να έχει αμαυρωθεί η φήμη τους και να έχει τρωθεί η προσωπική τους αξιοπρέπεια».

«Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι μια ομάδα που περιλαμβάνει άτομα τριών διαφορετικών κατηγοριών: όσων τους αρέσει ο Τραμπ, όσων δεν τους αρέσει, αλλά προσποιούνται για δικούς τους λόγους και όσων δεν τους αρέσει και δεν υποκρίνονται και οι οποίοι διερωτώνται για το μέλλον του κόμματος», τονίζει με νόημα ο Χάρις, καταλήγοντας:

«Τι λένε τώρα τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς μέχρι τον επικεφαλής τους στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ και άλλους σημαίνοντες γερουσιαστές τους με προεδρικές φιλοδοξίες; Απέδωσε όλο αυτό το παζάρι με τον Τραμπ; Μετά τα χθεσινά επεισόδια στο Καπιτώλιο παίρνουν αποστάσεις από τη βία, αλλά και από τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, αλλά χωρίς να αποξενωθούν από τους οπαδούς του».

Όντως, καταλήγει το άρθρο, το κρίσιμο ερώτημα της εποχής είναι με τίνος το μέρος είσαι. «Μόνον που η επιλογή δεν είναι μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών. Η επιλογή είναι από τη μία πλευρά η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και από την άλλη ένα στυλ πολιτικής που αδιαφορεί για τις αξίες και τα ιδεώδη».