Δεν θα παρέμβει στις δικαστικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν σε δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφάταχ αλ Σίσι.

Οι δημοσιογράφοι κρίθηκαν ένοχοι παροχής βοήθειας σε «τρομοκρατική οργάνωση» –τους Αδελφούς Μουσουλμάνους– μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Εχθές, η ποινή φυλάκισης επτά ετών που τους επιβλήθηκε προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

«Το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου είναι ανεξάρτητο. Πρέπει να σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων», είπε ο αλ Σίσι κατά τη διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης σε στρατιωτική σχολή στο Κάιρο στην οποία παρευρέθηκε.

Τα σχόλια του αλ Σίσι ακολούθησαν δηλώσεις του αυστραλού πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ ότι η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει να πείσει τον αιγύπτιο πρόεδρο να μεσολαβήσει προκειμένου να δοθεί χάρη στους καταδικασθέντες δημοσιογράφους.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι του BBC και του Al Jazeera σε ολόκληρο τον κόσμο τήρησαν σήμερα στις 11:41 (ώρα Ελλάδας) ενός λεπτού σιγή, ακριβώς ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.

Στο Λονδίνο και στη Ντόχα, δημοσιογράφοι του BBC και του Al Jazeera –κάποιοι από αυτούς έχοντας φιμώσει με μαύρη κολλητική ταινία τα στόματά τους– στέκονταν έξω από τα γραφεία των δημοσιογραφικών οργανισμών όπου εργάζονται κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».

«Υπάρχουν αληθινά ζητήματα αρχής σχετικά με τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, αναφορικά με την παρεμπόδιση των δημοσιογράφων από το να δώσουν στη δημοσιότητα το ρεπορτάζ τους», είπε ο διευθυντής ειδήσεων του BBC Τζέιμς Χάρντινγκ.

«Το BBC σπανίως κάνει κάτι τέτοιο. Το κάνουμε επειδή διακυβεύεται ένα ζήτημα αρχής σε αυτή την περίπτωση».

Όπως είπε ο ίδιος, το BBC και άλλοι βρετανικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, περιλαμβανομένων των τηλεοπτικών δικτύων Sky και ITN, απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον αλ Σίσι.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου καθώς και ξένες κυβερνήσεις αντέδρασαν χθες οργισμένα, ενώ η Ολλανδία, η Βρετανία και το Βέλγιο κάλεσαν τους πρεσβευτές της Αιγύπτου για συνομιλίες.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στο Κάιρο, ο Αιγυπτιο-καναδός Μοχάμεντ Φάχμι, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε και ο Αιγύπτιος παραγωγός Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκαν μαζί με μία ομάδα αιγύπτιων φοιτητών ότι παρείχαν υλική στήριξη στην «τρομοκρατική οργάνωση – τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» και ότι έκαναν «κατασκευασμένα ρεπορτάζ» για να υποστηρίξουν τους σκοπούς της οργάνωσης.

Στον Μοχάμεντ επιβλήθηκαν επιπλέον τρία χρόνια για κατοχή πυρομαχικών.

Οι τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο όταν αξιωματούχοι των κρατικών αρχών ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στις σουίτες ξενοδοχείου του Καΐρου απ’ όπου εργάζονταν.
Δύο βρετανοί ανταποκριτές του Al Jazeera και ένας ολλανδός δημοσιογράφος που εργάζεται για το βελγικό δίκτυο VRT καταδικάστηκαν ερήμην σε δέκα χρόνια κάθειρξη ο καθένας.

Στη διάρκεια της δίκης, οι μάρτυρες κατηγορίας δεν κατάφεραν να επισημάνουν συγκεκριμένα περιστατικά που να αποδεικνύουν διαστρεβλωμένη κάλυψη ειδήσεων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, 14 εκπρόσωποι του Τύπου εξακολουθούν να κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου από τους 65 που έχουν συλληφθεί μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο.