Θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η αλληλεγγύη και η συνεργασία γίνονται πράξη με την ταυτόχρονη έναρξη του εμβολιασμού για την COVID-19 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, υπογράμμισαν σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας κατά την τελετή παραλαβής των πρώτων δόσεων του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Η Ευρωπαία επίτροπος εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση για τη σημερινή μέρα, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έξι μήνες αφότου είχαμε παρουσιάσει τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα εμβόλια για την COVID-19, παραλαμβάνουμε τις πρώτες δόσεις σε όλα τα κράτη μέλη και στα 27 κράτη ταυτόχρονα. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης».

Συνεχίζοντας, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, «μέχρι να εμβολιάσουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε να μπορούμε σταδιακά και με προσοχή να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Υπάρχει φως στον ορίζοντα, υπάρχει ελπίδα και εύχομαι σε όλους καλές γιορτές και καλό νέο χρόνο».

Με τη σειρά του ο κ. Ιωάννου είπε πως «η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος για αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας υγειονομικής κρίσης. Η παραλαβή των εμβολίων σήμερα μας γεμίζει με αισιοδοξία και μας αναπτερώνει το ηθικό ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτού του μεγάλου δρόμου που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα.

Σημείωσε πως στην Κύπρο, «οι εμβολιασμοί αύριο θα αρχίσουν από άτομα που διαμένουν στις στέγες ηλικιωμένων καθώς και επαγγελματίες υγείας και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες κατηγορίες», ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι έχουν παραγγελθεί επαρκείς ποσότητες για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της Κύπρου εάν και εφόσον το επιθυμεί. «Το εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι το πιο αποτελεσματικό εφόδιο που έχουμε στην κατοχή μας για αντιμετώπιση της πανδημίας, για αυτό για άλλη μια φορά καλούμε τον κόσμο να προσέλθει για να εμβολιαστεί», προσέθεσε.

Εξήρε δε την πρωτοβουλία της επιτρόπου για την Υγεία, για τις ενέργειες και τις προσπάθειες για κοινή προμήθεια των εμβολίων, μεταφέροντας τις ευχαριστίες εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και όλων των Κύπριων πολιτών στην κ. Κυριακίδου για όλες την πρωτοβουλία που ανέπτυξε ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη και ισότιμη προμήθεια σε όλα τα κράτη μέλη του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19