Η Βρετανία είναι η χώρα στην οποία καταγράφηκε πρώτα η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις που διαθέτουν οι ειδικοί, τον καθιστά πολύ πιο μεταδοτικό.

Ακολούθησαν κρούσματα σε ακόμα τέσσερις χώρες, Ολλανδία, Δανία, Αυστραλία και Ιταλία, ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, και σε άλλες χώρες θα εντοπιστεί το νέο στέλεχος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Μεταφορών Σαπς ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που καταγράφει αυτές τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες, ωστόσο η ίδια η μετάλλαξη θα εντοπιστεί και αλλού.

«Η πραγματικότητα είναι πως η νέα μετάλλαξη βρίσκεται ήδη και αλλού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία, αν και δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

«Είναι απολύτως πιθανό να κυκλοφορεί στη Γαλλία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού αναμένεται να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στη θεωρία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό» εναντίον του νέου στελέχους, εκτίμησε ο Βεράν.

Η Γαλλία έκλεισε για 48 ώρες τα σύνορά της με τη Βρετανία και απαγορεύτηκε η μετακίνηση προσώπων από όλες τις εισόδους της χώρας, χερσαίες, θαλάσσιες ή σιδηροδρομικές. Το λιμάνι του Ντόβερ, στο κανάλι της Μάγχης, έκλεισε για τα φέρι. Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση.

Επείγουσα σύσκεψη συγκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση COBR (σ.σ. διαχείρισης κρίσης) για να συζητηθεί η κατάσταση σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις και ιδιαίτερα η σταθερή ροή φορτίων προς και από το ΗΒ», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.