Η Βρετανία είναι η χώρα στην οποία καταγράφηκε πρώτα η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις που διαθέτουν οι ειδικοί, τον καθιστά πολύ πιο μεταδοτικό.

Ακολούθησαν κρούσματα σε ακόμα τέσσερις χώρες, Ολλανδία, Δανία, Αυστραλία και Ιταλία, ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, και σε άλλες χώρες θα εντοπιστεί το νέο στέλεχος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Μεταφορών Σαπς ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που καταγράφει αυτές τις μεταλλάξεις του κορονοϊού ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες, ωστόσο η ίδια η μετάλλαξη θα εντοπιστεί και αλλού.

«Η πραγματικότητα είναι πως η νέα μετάλλαξη βρίσκεται ήδη και αλλού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία, αν και δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

«Είναι απολύτως πιθανό να κυκλοφορεί στη Γαλλία» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού αναμένεται να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στη θεωρία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό» εναντίον του νέου στελέχους, εκτίμησε ο Βεράν.

Η Γαλλία έκλεισε για 48 ώρες τα σύνορά της με τη Βρετανία και απαγορεύτηκε η μετακίνηση προσώπων από όλες τις εισόδους της χώρας, χερσαίες, θαλάσσιες ή σιδηροδρομικές. Το λιμάνι του Ντόβερ, στο κανάλι της Μάγχης, έκλεισε για τα φέρι. Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση.

Επείγουσα σύσκεψη συγκαλεί ο Μπόρις Τζόνσον.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση COBR (σ.σ. διαχείρισης κρίσης) για να συζητηθεί η κατάσταση σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις και ιδιαίτερα η σταθερή ροή φορτίων προς και από το ΗΒ», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.