Ένας πρώην στρατιωτικός των μουσουλμανικών δυνάμεων της Βοσνίας, ο Έντιν Ντζέκο, που είχε διαφύγει στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο (1992-1995), καταδικάστηκε σήμερα σε 12 χρόνια κάθειρξη από τη βοσνιακή δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου εναντίον των Κροατών.

«Ο Έντιν Ντζέκο κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του στην εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων», δήλωσε ο δικαστής Σάμπαν Μάξουμιτς, ανακοινώνοντας την απόφασή του.

Ο Ντζέκο, 42 ετών, που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2011, ήταν μέλος μιας ειδικής μονάδας του βοσνιακού στρατού με την ονομασία Zulfikar, η οποία επιτέθηκε στο κροατικό χωριό Τρούσινα τον Απρίλιο του 1993.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, τουλάχιστον 22 κροάτες άμαχοι και αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν.

Ο Ντζέκο κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του στον φόνο έξι αιχμαλώτων πολέμου και δύο αμάχων, εξήγησε ο δικαστής.

Τον Απρίλιο του 2012 η δικαιοσύνη της Βοσνίας καταδίκασε μια γυναίκα, την Ρασέμα Χαντάνοβιτς η οποία ήταν επίσης μέλος της μονάδας αυτής, σε πεντέμισι χρόνια κάθειρξη για τα ίδια εγκλήματα.

Η Χαντάνοβιτς δήλωσε ένοχη και κατέθεσε εναντίον του Ντζέκο. Και εκείνη είχε διαφύγει στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο και εκδόθηκε στη Βοσνία τον Δεκέμβριο του 2011.

Έξι πρώην μέλη της μονάδας Zulfikar, μεταξύ αυτών και ο διοικητής της Ζούλφικαρ Αλίσπαγκο, έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα στο Τρούσινα.

Εξάλλου σήμερα η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον δύο πρώην μελών των μουσουλμανικών δυνάμεων και ένα πρώην μέλος των κροατικών δυνάμεων της Βοσνίας για τη συμμετοχή τους στην εκτέλεση περισσότερων από 90 σέρβων αμάχων στην περιοχή Τρνόβο τους πρώτους μήνες του πολέμου.