Ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε σήμερα «παράνομη» την επανεκλογή του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην προεδρία της Συρίας και σημείωσε ότι η εξέγερση εναντίον του θα συνεχιστεί.

Ο Άσαντ ανακηρύχθηκε χθες ο νικητής των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν την Τρίτη στις ζώνες που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Συρία και στις οποίες έλαβε ένα ποσοστό 88,7% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές της χώρας.

«Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός σημειώνει ότι η εκλογή αυτή είναι παράνομη και δεν εκπροσωπεί τον συριακό λαό. Ο λαός θα συνεχίσει την επανάστασή του έως ότου πραγματωθούν οι στόχοι του για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία», σημειώνει ο συνασπισμός αυτός σε ανακοίνωσή του.

«Οι αρχές έπαιξαν χθες την τελευταία πράξη αυτής της φάρσας ανακοινώνοντας την νίκη του εγκληματία Μπασάρ σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρισε η πλειοψηφία των Σύρων στο εσωτερικό και στην οποία οι φοιτητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν αναγκασμένοι να μετάσχουν καθώς απειλούνταν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση αυτή.
«Οι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια Σύροι που αναγκάστηκαν (δια της βίας) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δεν μετείχαν» στις εκλογές αυτές, προσθέτει ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός στην ανακοίνωσή του.
Οι προεδρικές εκλογές στην Συρία, στην οποία περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται σε αυτήν εδώ και τρία χρόνια, καταδικάστηκαν ως «μια τραγική φάρσα» από τις δυτικές χώρες.

Ωστόσο η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Σύροι επέλεξαν «το μέλλον της χώρας», επανεκλέγοντας τον Άσαντ στις προεδρικές εκλογές και σημείωσε ότι «η νομιμότητα» των εκλογών αυτών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

«Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε την άποψη εκατομμυρίων Σύρων, οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες παρά την απειλή (…) την τρομοκρατική και επέλεξαν το μέλλον της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, σημειώνοντας ότι «η Μόσχα βλέπει τις εκλογές αυτές ως ένα σημαντικό γεγονός που διαφυλάσσει την συνέχιση της λειτουργίας των κρατικών θεσμών στην Συρία».

«Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε την νομιμότητα αυτών των εκλογών», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι παρατηρητές έκριναν πως οι εκλογές αυτές ήταν δίκαιες, ελεύθερες και διεξήχθησαν με διαφάνεια.

Ο Λουκάσεβιτς επέκρινε εξάλλου την αντίδραση των δυτικών χωρών οι οποίες καταδίκασαν την εκλογική αυτή διαδικασία. «Δεν μπορούμε να μην απογοητευτούμε από την πολιτικοποιημένη αντίδραση ορισμένων εκ των διεθνών μας εταίρων», σημείωσε.

«Προσπαθούμε αδιάκοπα να κάνουμε τους εταίρους μας να κατανοήσουν ότι (…) η σύγκρουση στην Συρία σημειώνεται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ομάδων εξτρεμιστών και τρομοκρατών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μια απειλή όχι μόνον για την ίδια την Συρία, αλλά για όλη την περιοχή και για ολόκληρο τον κόσμο», συνέχισε.

Η Ρωσία «θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί», όποια κι αν είναι η σύνθεσή της, κατέληξε ο Λουκάσεβιτς, προσθέτοντας ότι αυτή θα περιλαμβάνει μέλη της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης».
Η επανεκλογή του Άσαντ στην προεδρία δεν του προσφέρει νομιμότητα, υπογράμμισε αντιθέτως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνοντας ότι η εκλογική αυτή διαδικασία «προσβάλλει τους Σύρους που επιζητούν την ελευθερία και μια πραγματική πολιτική αλλαγή».

«Ο Άσαντ στερείτο νομιμότητας πριν από τις εκλογές αυτές και στερείται και μετά. Αυτές οι εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με μια πραγματική δημοκρατία», σημείωσε ο Χέιγκ.

Οι εκλογές αυτές έγιναν «εν μέσω ενός εμφυλίου πολέμου με εκατομμύρια ανθρώπους να στερούνται της ψήφου, να στερούνται της πρόσβασης σε θεμελιώδη ανθρωπιστική βοήθεια και με μια βάναυση καταστολή κάθε αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

«Οι διοργάνωση εκλογών σε τέτοιες συνθήκες αποτελεί μόνον έναν τρόπο για την διατήρηση του δικτατορικού του καθεστώτος, συνιστά προσβολή για τους Σύρους που επιζητούν την ελευθερία και μια πραγματική πολιτική αλλαγή», υπογράμμισε.

«Ο Άσαντ δεν έχει κανένα σχέδιο για την ειρήνη, την σταθερότητα και την ανοικοδόμηση στην Συρία. Η μόνη δουλειά του είναι να σκοτώνει και να οδηγεί σε λιμοκτονία τον ίδιο τον λαό του», πρόσθεσε ο Χέιγκ, καλώντας τον Σύρο ηγέτη να «συνεργαστεί πάνω στην διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία αξιώνει την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβερνητικής αρχής με την συγκατάθεση όλων των πλευρών».

Σε αντίθεση με την Βρετανία, το Ιράν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για τον «δημοκρατικό» χαρακτήρα των εκλογών αυτών.

«Το Ιράν επιμένει στο γεγονός ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος των Σύρων εκλογέων καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να αποφασίσουν για το πολιτικό τους πεπρωμένο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται επίσης ικανοποίηση για τον σεβασμό «των δημοκρατικών αρχών» κατά την διεξαγωγή τους.

Η επανεκλογή του Άσαντ στην προεδρία αποτελεί τον «προάγγελο μιας νέας εποχής σταθερότητας και εθνικής ενότητας» στην Συρία, επισημαίνει εξάλλου το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.