Οι Ηνωμένες Πολιτείες «κοιτάζουν» προς την πλευρά της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα προσβλέπουν σε συνεργασία με την νέα κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, για την προώθηση της στρατηγικής τους συνεργασίας και των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συνομιλήσει τις επόμενες ημέρες με τον πρώην αρχηγό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων που ανέλαβε χθες την προεδρία της Αιγύπτου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από παρατηρητές για το περιοριστικό πολιτικό περιβάλλον στο οποίο διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές. Έχουμε επιμόνως εκφράσει τις ανησυχίες μας για του περιορισμούς στην ελευθερία του συναθροίζεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης και καλούμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις ελευθερίες αυτές, καθώς και το δικαίωμα δίκαιης δίκης για όλους τους Αιγύπτιους», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία καλείται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και η κυβέρνηση να υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση χρηστής και διαφανούς διακυβέρνησης και την εγγύηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Αιγυπτίων πολιτών.