Οδικό χάρτη για την επιστροφή σε κάποια κανονικότητα επιχειρεί να καταρτίσει η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με το δεύτερο και πολύ σφοδρό κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Γρίφος παραμένει, στην κατεύθυνση αυτή, καθώς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και από δημόσιες τοποθετήσεις λοιμωξιολόγων, στην επιτροπή υπάρχει διχογνωμία ως προς τον χρόνο επιστροφής των μαθητών στα θρανία τους.

Μετά και τη χθεσινή αρνητική εισήγηση των ειδικών για επαναλειτουργία των σχολείων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε άνοιγμα των σχολείων κατευθείαν τη νέα χρονιά. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να έχει κλείσει για τα γυμνάσια και τα λύκεια, όχι όμως και για τα δημοτικά.

Άλλωστε και στην απόφαση για κλείσιμο των σχολείων, η κυβέρνηση κινήθηκε σε άλλο χρόνο σε ό,τι αφορά τις μικρές τάξεις και ηλικίες, και τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί έκλεισαν αργότερα από τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση

Στη δίωρη  συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τονίστηκε πως η εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπει το άνοιγμα των σχολείων κυρίως σε ό,τι αφορά λύκεια και γυμνάσια. Ως προς τα δημοτικά, οι ειδικοί προβληματίζονται από τα αυξημένα φορτία σε συνδυασμό με την αύξηση των μετακινήσεων που θα προκαλέσει το άνοιγμά τους.

Ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία και ως εκ τούτου οι ειδικοί αναμένουν τα στοιχεία που θα λάβουν την επόμενη εβδομάδα σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά φορτία και τους δείκτες μείωσης της διασπορά σε συνδυασμό πάντα και τις εξελίξεις στην πίεση που δέχεται η δημόσια υγεία.