Νέο ρεκόρ 123.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες καταγράφηκε χθες Πέμπτη στις ΗΠΑ, όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει αναζωπυρωθεί εδώ κι εβδομάδες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Στη χώρα επιβεβαιώθηκαν 123.085 νέα κρούσματα από το βράδυ της Τετάρτης ως το βράδυ της Πέμπτης στις 20:30 (τοπική ώρα).

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο, ακόμη 1.226 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον κόσμο.

Μολονότι οι θάνατοι σε ημερήσια βάση δεν έχουν καν πλησιάσει ακόμη τα επίπεδα όπου βρίσκονταν την άνοιξη, είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που ξεπερνούν τους χίλιους, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ ξεπερνούσαν, για πρώτη φορά, με 80.000 κρούσματα, το ρεκόρ που είχε καταγραφεί σε 24 ώρες στα μέσα Ιουλίου.

Συνολικά, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί ως χθες βράδυ τουλάχιστον 234.800 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 είχαν πλέον φθάσει τα 9,6 εκατομμύρια.

Η πανδημία έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη υγειονομική κρίση έπειτα από εκείνη της ισπανικής γρίπης (1918) και στη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ χαρακτήρισε χθες τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα «εξαιρετικά ανησυχητική» εξέλιξη για την οικονομία.

Βραζιλία: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 5,6 εκατομμύρια, οι νεκροί πλησιάζουν τους 162.000

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 22.294 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 630 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 5.612.319 μολύνσεις από τον κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει εξαιτίας της νόσου και των επιπλοκών που προκαλεί ανέρχεται σε 161.736, τουλάχιστον κατά τα στοιχεία του υπουργείου.

Αυτός είναι ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Η χώρα συνεχίζει επίσης να καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό: 5.567 κρούσματα και 544 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.567 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 544 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Επίσημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 93.772 νεκρούς επί συνόλου 949.197 μολύνσεων.

Ωστόσο, στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.

Λιβύη: 853 κρούσματα και 7 θάνατοι σε 24 ώρες

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επιβεβαίωσε 853 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα 7 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011, ανέρχεται επίσημα σε 910 νεκρούς επί συνόλου 65.440 μολύνσεων. Κατά το κέντρο, 38.110 άνθρωποι έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύθηκαν.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει το κέντρο, από τους λιγοστούς λιβυκούς θεσμούς που έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια, δεν θεωρείται πάντως πως αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα ως προς την επιδημιολογική κατάσταση στη Λιβύη.

Ο Χαλίφα αλ Μπακούς, επικεφαλής της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ότι τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας δημόσιων συγκεντρώσεων πολιτών, κατά παραβίαση των συστάσεων. Η επιτροπή επιδιώκει τα τεστ που διενεργούνται ημερησίως να αυξηθούν στα 10.000, ενώ απευθύνει σύσταση στους πολίτες να τηρούν τα προληπτικά μέτρα προστασίας, πρόσθεσε ο Μπακούς.

Κίνα: 36 κρούσματα σε 24 ώρες

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη εντοπίστηκαν 36 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 28 την προηγουμένη.

Οι έξι περιπτώσεις μόλυνσης οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και επιβεβαιώθηκαν στην βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, ενώ οι υπόλοιπες 30 ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην Κίνα.

Στην Σιντζιάνγκ βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικά τεστ μετά τον εντοπισμό εστίας στην Κασκάρ.

Εντοπίστηκαν εξάλλου 33 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, από 24 την προηγουμένη.

Ακόμη 17 ασθενείς, έναντι 20 την προηγουμένη, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν. Νοσηλεύονται 419, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.151 κρουσμάτων.