Ξεκάθαρος ως προς το πλαίσιο της νέας προσπάθειάς του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ζήτημα, εμφανίστηκε στα τέλη Οκτωωβρίου ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε αναφερθεί στην ετοιμότητά του να παράσχει τις «καλές του υπηρεσίες» για την επανέναρξη των συνομιλιών στο θέμα της επίλυσης, στη βάση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, στη συναντίληψη που επετεύχθη στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019, αλλά και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι επί του παρόντος σε σχέση με ενέργειες του Γκουτέρες για το Κυπριακό, όπως είπε απόψε (05/11) ο Νίκος Αναστασιάδης. Προσερχόμενος στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «60 Χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία», στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος απάντησε: «Όχι ακόμα, τίποτα επί του παρόντος».

Ερωτηθείς αν έχει υπόψη του κατά πόσο ο γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα στείλει στην Κύπρο την κ. Λουτ, ο πρόεδρος απάντησε με την ίδια ακριβώς φράση.