Όλα αρχίζουν από ένα γονιμοποιημένο ωάριο, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και εννέα μήνες μετά ένα μωρό έρχεται στον κόσμο. Όλα τα ενδιάμεσα στάδια που κάνουν το ωάριο ένα ολοκληρωμένο ανθρωπάκι ανήκουν στο θαύμα της ζωής.

Για τους περισσότερους γονείς οι πρώτες φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου παραμένουν μυστήριο. Η πρώτη εικόνα που έχουν είναι στον υπέρηχο περίπου στις 12 εβδομάδες της κύησης.

Η Rachel και ο Dave Fisher ωστόσο δεν χρειάστηκε να περιμένουν τόσο για να «συναντήσουν» για πρώτη φορά τους δίδυμους γιους τους Max και Theo. Την πρώτη φορά που τους είδαν, μετά τη διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης, ήταν μόνο… κύτταρα.

Σήμερα τα αγόρια είναι δύο εβδομάδων και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία, χάρη στην τεχνολογία, να παρακολουθήσουν τις πρώτες τους ώρες στη ζωή.

Έμπαιναν στην ιστοσελίδα της ισπανικής κλινικής όπου έγινε η θεραπεία και μέσω διαδικτύου παρακολουθούσαν την πρόοδο των κυττάρων τις πέντε κρίσιμες ημέρες από τη γονιμοποίηση μέχρι την εμφύτευση.

Πέντε ημέρες ισορροπούσαν ανάμεσα στο φόβο και την ελπίδα, περιμένοντας με ανυπομονησία να δουν ποια από τα έξι ωάρια της Rachel θα γίνονταν τα παιδιά τους.

«Μείναμε έκθαμβοι από την καθαρότητα της εικόνας, ήταν σαν να παρακολουθούμε μάθημα βιολογίας αλλά ξέραμε πως αυτά τα κύτταρα θα γίνονταν τα παιδιά μας. Από εκείνη τη στιγμή, νιώσαμε συνδεδεμένοι μαζί τους», αφηγείται η Rachel στη Daily Mail.

Η διαδικασία αυτή, όπου οι γονείς παρακολουθούν μέσω ίντερνετ την εξέλιξη των κυττάρων, έχει δεχθεί έντονη κριτική. Άλλοι μιλούν για επιχείρηση των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να βγάλουν περισσότερα λεφτά από ζευγάρια που προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν παιδιά κι άλλοι λένε πως απογυμνώνει με τρόπο κυνικό το μυστήριο της ζωής και το μετατρέπει σε θέαμα.

Οι Fisher λένε πάντως πως ήταν μια μοναδική εμπειρία. «Είναι αδύνατο να μην εκπλαγείς, να μην σταθείς με
θαυμασμό μπροστά στον τρόπο με τον οποίο δύο κύτταρα έγιναν τα παιδιά μας», λέει η Rachel.

Η κλινική Institut Marquès στη Βαρκελώνη είναι η πρώτη κλινική που λανσάρει αυτή την εφαρμογή με την οποία οι γονείς έχουν πρόσβαση στις εικόνες των κυττάρων που αναπτύσσονται.

1η ώρα: Πριν τα ωάρια τοποθετηθούν στο «Εμβρυοσκόπιο» τοποθετούνται σε ένα υγρό που τους παρέχει συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

12η ώρα: Ένα επιτυχώς γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει δύο «σφαίρες», μία από το ωάριο και μία από το σπερματοζωάριο. Μέσα τους εμπεριέχεται το γενετικό υλικό της νέας ζωής.

24η ώρα: Ένα ωάριο χωρίζεται σε δύο κύτταρα.

30η ώρα: Μεγάλη ανακούφιση για τους Fisher, η εξέλιξη των κυττάρων δείχνει πολύ καλές προοπτικές.

78η ώρα: Τα κύτταρα «κολλούν» το ένα με το άλλο και φαίνεται να συνενώνονται. Ένα έμβρυο που «συμπυκνώνεται» πριν την 90η ώρα έχει πολύ καλές πιθανότητες για την εξέλιξή του.

114η ώρα: Δύο βιώσιμα έμβρυα: ένα «τέλειο» κι ένα «πολύ καλό».



Και η συνέχεια…

Σήμερα