Το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε στην Ιταλία, που συνεδρίασε την Τετάρτη (07/10), ενέκρινε και επίσημα την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους.

Πρόκειται για μέτρα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας και στον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Η προστατευτική μάσκα είναι υποχρεωτική, πλέον, στους χώρους εργασίας, σε όλους τους κλειστούς χώρους με προσέλευση πολιτών, αλλά και στους ανοικτούς, εκτός αν κανείς βρίσκεται σε σημείο όπου δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δεν αποφασίσθηκε ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων.

Για πρώτη φορά από 1ης Ιουλίου τόσα θύματα στη Ρωσία

Στη Ρωσία, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ανήλθε σε 11.125, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας έχει φθάσει τα 1.248.619 άτομα. Τα ενεργά κρούσματα την παρούσα στιγμή ανέρχονται σε 231.479.

Παράλληλα, ανέρρωσαν 6.699 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των αναρρωσάντων ανέρχεται σε 995.275. Επίσης, καταγράφηκαν 202 θάνατοι, οι περισσότεροι ανά εικοσιτετράωρο από την 1η Ιουλίου. Χθες καταγράφηκαν 188 θάνατοι.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές από την Covid-19 έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 21.865 άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,7% όλων των κρουσμάτων.

Νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στην Ολλανδία

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία, καθώς σχεδόν 5.000 νέα περιστατικά καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν αυστηρότεροι περιορισμοί εάν τα ποσοστά μόλυνσης και εισαγωγής στα νοσοκομεία συνεχίσουν να αυξάνονται με τόσο ταχύ ρυθμό.

Βόρεια Μακεδονία: Στα ύψη ο αριθμός των νοσούντων

Η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε σήμερα 317 νέα κρούσματα κορονοϊού, την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στην χώρα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, κατά τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 317 νέα κρούσματα του ιού, ενώ διενεργήθηκαν 1990 τεστ. Τα περισσότερα από τα 317 νέα κρούσματα καταγράφονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Σκόπια (182 κρούσματα).

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη βαλκανική αυτή χώρα των μόλις 2.000.000 κατοίκων ανέρχεται πλέον στα 19.413

Επίσης, 4 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 772 τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα από επιπλοκές του κορονοϊού.

Μόλις χθες, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης χωρίς την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ PCR στις συνοριακές διελεύσεις της χώρας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Σε συντονισμό με τα υπουργεία Υγείας των χωρών της περιοχής η κυβέρνηση αποφάσισε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη είσοδο ξένων υπηκόων από τη Δημοκρατία της Σερβίας, τη Δημοκρατία του Κοσόβου, τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου και τη Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χωρίς την υποχρέωση να παρουσιάζουν αρνητικά PCR τεστ».

Επίσης, οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να εισέρχονται σε αυτές τις χώρες χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας.

Στους 239 οι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες στο Ιράν

Η θνησιμότητα από την Covid-19 έφτασε σήμερα σε νέο ρεκόρ στο Ιράν, με τις Αρχές να καταγράφουν 239 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της νόσου τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στην Ισλαμική Δημοκρατία ανέρχεται πλέον σε 27.658 θανάτους, ενώ 483.884 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, δήλωσε η Σίμα Σαντάτ Λαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων καταγράφηκε τη Δευτέρα με 235 θανάτους σε 24 ώρες. Χθες, τα νέα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν για πρώτη φορά στο Ιράν τα 4.000 σε μια μέρα.

Σύμφωνα με την Λαρί, 4.019 άτομα εξακολουθούν να είναι θετικά στην Covid-19 μεταξύ της Τρίτης το μεσημέρι και σήμερα Τετάρτης μεσημέρι.

Η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα της SARS-CoV-2 τον Φεβρουάριο, είναι μακράν η πιο πληγείσα χώρα από την πανδημία στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Καθώς η υγειονομική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι αρχές αποφάσισαν να καταστήσουν από το Σάββατο, υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στην Τεχεράνη σε κάθε έξοδο από το σπίτι, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της επιδημίας.