Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαβουλεύεται εάν η Γερμανία πρέπει να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες/μετανάστες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Μόριας. Σύμφωνα με έρευνα, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται σαφώς υπέρ. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει πόσο διχασμένοι είναι οι πολίτες στο θέμα αυτό.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, το 47%,  σε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Yougov τάσσονται υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά , ενώ το 39% των ερωτηθέντων την απορρίπτει.

Το ερώτημα που τέθηκε στην έρευνα ήταν: «Θα εγκρίνατε ή θα απορρίπτατε την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου;».

Πιο συγκεκριμένα,  το 22% τάσσεται «απολύτως» υπέρ, το 25% «μάλλον» υπέρ, το 16% «μάλλον» την απορρίπτει, ενώ το 23% την απορρίπτει «απολύτως».

Διαφορές μεταξύ δυτικών και ανατολικών κρατιδίων και κομμάτων

Το 50% των  Δυτικογερμανών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν πρόσφυγες από τον ελληνικό καταυλισμό στη Γερμανία, ενώ κατά είναι το 38%. Αντίθετα, μόνο το 35% των Ανατολικογερμανών είναι υπέρ και το  47% είναι εναντίον.

Μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το 89% απορρίπτει την υποδοχή τους στη Γερμανία (υπέρ μόνο το 8%), ενώ αντίθετα το 78% των υποστηρικτών των Πρασίνων είναι υπέρ και τάσσεται κατά μόνο το 16%.

Επίσης, το 64% των υποστηρικτών του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται υπέρ και το 22% εναντίον. Το 62% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων/μεταναστών της Μόριας, ενώ κατά τάσσεται το 28%.

Από τους υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) το 52% είναι  υπέρ και το 28% κατά. Τέλος οι υποστηρικτές των Φιλελευθέρων (FDP) είναι υπέρ σε ποσοστό 39% και εναντίον το 49%.