Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι ο άνθρωπος Νίκος Αναστασιάδης ήταν αυτός που καθόρισε τον ανασχηματισμό και τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων Υπουργών.

Χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία που έδωσε μετά τη λήξη της τελετής: «Δεν θα σας αποκρύψω πως τις τελευταίες μέρες βρέθηκα μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα, διλήμματα και επιλογές που έφερναν τις συνταγματικές επιλογές και τη πολιτική δεοντολογία σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα συναισθήματα απέναντι σε καταξιωμένους συνεργάτες. Διλήμματα αν θα έπρεπε να σεβαστώ μια αβάσιμη και αδικαιολόγητη απόφαση ή αν θα αποδεχόμουν τους κανόνες της πολιτικής ηθικής, όπως διαπλάστηκαν στο πολιτικό μας σύστημα» είπε, επισημαίνοντας ότι τα διλήμματα στα οποία αναφέρεται, τον έφεραν προ του ερωτήματος αν θα έπρεπε να «τραυματίσει» τον θεσμό του Προέδρου ή να υποκύψει στο κάλεσμα της συνείδησής του.

Στην ίδια ομιλία πρόσθεσε «Το μόνο μου κριτήριο είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και όχι τα όποια κομματικά παίγνια» και διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντοτε στο πλευρό των νέων υπουργών ώστε να επιταχυνθούν οι στόχοι που έχουν αναληφθεί.

Στην ορκωμοσία, πρώτος ορκίστηκε ο υπουργός Άμυνας και τέως υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος και ακολούθησαν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης και ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.