Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη πως μια «μακρά και δύσκολη» συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι μία λύση στην ουκρανική κρίση φαίνεται στον ορίζοντα.

«Είχα μία δύσκολη συνομιλία, μακρά και πολύ σοβαρή, αλλά δεν ήταν αρκετή για να πω ότι μία λύση φαίνεται στον ορίζοντα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του χθες το βράδυ με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν μπορώ να στείλω ένα μήνυμα για να πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την εξεύρεση λύσης και ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνομιλήσουν μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε χθες το βράδυ γεύμα εργασίας με τον ρώσο ομόλογό του στη Γενεύη και συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ δήλωσε ότι υπάρχει λόγος συνέχισης αυτών των επαφών πριν από τη διεξαγωγή της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου την Πέμπτη.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που μένει μέχρι τη σύνοδο κορυφής για να δούμε εάν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης διεθνούς ομάδας επαφής για την μείωση της έντασης. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ ηλεκτρισμένη. Υπάρχουν από παντού φήμες», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται απόψε στη Βέρνη, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας και ασκούντα χρέη προέδρου της Συνομοσπονδίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Η Ελβετία ασκεί την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.