Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχει σήμερα στη «φιέστα» της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, που έχει στηθεί από την τουρκική κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη.

Εκατοντάδες κόσμου έχουν σπεύσει έξω από το βυζαντινό μνημείο, με άλλους να βρίσκονται στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία ακόμη και από τις βραδυνές ώρες, για να προλάβουν την πρωινή προσευχή.

Το επικοινωνιακό show συμβολισμών του Τούρκου προέδρου σχολίασαν σε εκπομπή του Mega, ο Ισλαμολόγος Ευάγγελος Βενέτης και ο Υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης.

Ο κ. Βενέτης ανέφερε σχετικά με τη γεωπολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, ότι «η Τουρκία επιδιώκει την όξυνση και καλώς η ελληνική πλευρά έδρασε αποτρεπτικά και προληπτικά».

Αναφορικά με την χρονική συγκυρία, ο κ. Βενέτης συνέδεσε την επιλογή των Τούρκων να στείλουν το σεισμογραφικό Oruc Reis στο Καστελόριζο, με το θέμα της Λιβύης και την πρόθεση της Αιγύπτου να αναμειχθεί ώστε να στηρίξει τον στρατάρχη Χάφταρ εναντίον του Σάρατζ, σε συνεργασία και με την ενίσχυση των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Θέλοντας να δημιουργήσει μια όξυνση στο Αιγαίο, η Τουρκία θέλει να στείλει το μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι αυτά τα δύο σημεία είναι συγκοινωνούντα δοχεία και άρα πρέπει να κάνει πίσω» είπε.

Η σημερινή ημέρα για τους Τούρκους ισλαμιστές είναι πολύ σημαδιακή μέρα, σύμφωνα με τον κ. Βενέτη. «Η Τουρκία με ορόσημο το 2023 βαίνει προς μια μορφή ισλαμική δημοκρατίας, με θεοκρατική υφή, μια επιστροφή σε ένα Σουλτανάτο».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Τουρκία είναι διαιρεμένη στα δύο. «Ο μέσος Τούρκος δεν είναι απαραίτητα δυτικόφιλος είναι και ευσεβής μουσουλμάνος. Έχουμε το κομμάτι των αστικών κέντρων στο δυτικό μέρος της χώρας που είναι φιλοδυτικό, κεμαλικό. Και το άλλο κομμάτι που είναι στην Ανατολή, το οποίο είναι ισλαμικό».

«Ο Ερντογάν έχει σχέδιο«

Με τη σειρά του, ο Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος ε.α., υποστήριξε ότι ο Ερντογάν έχει σχέδιο. «Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το 2023 που θα εορταστούν τα 100 χρόνια της μουσουλμανικής αδελφότητας, θα τα γιορτάσει στην Τρίπολη».

«Τα κάνει όλα με σχέδιο, αυτό που δεν μπορεί να χωνέψει ο Ερντογάν είναι ότι ο Κεμάλ έδιωξε τον τελευταίο αρχηγό του μουσουλμανικού κράτους. Θέλει να δώσει ένα διεθνικό μουσουλμανικό χαρακτήρα σήμερα».

Ο κ. Πολίτης τόνισε ότι για τη σημερινή προσευχή έχουν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη μουσουλμάνοι και από άλλες χώρες εκτός από την Τουρκία, όπως από τις Φιλιππίνες.

Αντίστροφη μέτρηση για την μουσουλμανική προσευχή

Αναφορικά με το τελετουργικό, την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Βενέτης τόνισε ότι «θα είναι παρόντες οι δύο κορυφές του συστήματος του πολιτικοθρησκευτικού της Τουρκίας, θα είναι ο Πρόεδρος της χώρας, όλη η πολιτική ελίτ, – χωρίς όμως αντιπολίτευση – προεξάρχοντος του Ερντογάν και του υπεύθυνου θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας».

Θα πραγματοποιηθεί σήμερα ένα είδος εγκαινίων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το οποίο θα τελεστεί από τον Αρχιερέα.

«Θα τελεστούν οι προσευχές. Κι αυτό που αναμένεται κατόπιν είναι ένας πολιτικός λόγος τον οποίο θα εκφωνήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κήρυγμα που εκφωνείται έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία».

Ο Ερντογάν θα στείλει ένα μήνυμα διαλόγου πολιτισμών, θέτοντας τον διάλογο σε θρησκευτικό πλαίσιο.