Το Ιράν φάνηκε να κατηγορεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ιρακινού ιστορικού και ερευνητή σε θέματα ασφάλειας και στρατηγικών θεμάτων, Χισάμ αλ Χασέμι.

Τρεις ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε δύο μηχανάκια, πυροβόλησαν πολλές φορές το βράδυ της Δευτέρας (06/07) εναντίον του ερευνητή, την ώρα που επέβαινε στο αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του στη Βαγδάτη.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία.

Ο Χασέμι «είχε αφιερώσει τη ζωή του σε ένα ελεύθερο και κυρίαρχο Ιράκ, και για να εισακουστούν οι φιλοδοξίες του ιρακινού λαού», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Πριν από το θάνατό του, είχε απειληθεί πολλές φορές από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες», δήλωσε ο Πομπέο σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «καταδικάζουν σθεναρά αυτήν τη δολοφονία και καλούν την ιρακινή κυβέρνηση να οδηγήσει στη δικαιοσύνη γρήγορα τους αυτουργούς αυτού του τρομερού εγκλήματος».

Ο 47χρονος πατέρας Χασέμι εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά στα τοπικά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας τη δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων, την ιρακινή πολιτική και τις ενέργειες των ένοπλων σιιτικών, φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών του Ιράκ. Λόγω της ειδίκευσής του, τον συμβουλεύονταν πολλές κυβερνήσεις και Ιρακινοί πολιτικοί αξιωματούχοι.

Οι πιο ριζοσπαστικοί φιλοϊρανοί βρίσκονται στις τάξεις των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, των οποίων ο ηγέτης Αμπού Μεχντί αλ Μουχάντις σκοτώθηκε σε μια αμερικανική επιδρομή μαζί με τον Ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί στις αρχές του Ιανουαρίου.