Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προσπαθεί να επιτύχει την επιστροφή του λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι πλέον ο μόνος Αμερικανός αγνοούμενος στο Αφγανιστάν, αλλά δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν γι’ αυτό, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες των προσπαθειών μας αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εργαζόμαστε καθημερινά χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις μας, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τα διπλωματικά εργαλεία που διαθέτουμε ώστε να δούμε το λοχία Μπέργκνταλ να επιστρέφει με ασφάλεια στο σπίτι του, δήλωσε ο Κάρνεϊ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

«Δεν διεξάγουμε. . . διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν», είπε ο Κάρνεϊ. Σαφώς εάν οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν πράγματι επαναληφθούν, τότε θα θέλουμε να συζητήσουμε την ασφαλή επιστροφή του λοχία Μπέργκνταλ».

Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου της αμερικανικής προεδρίας μοιάζει να αποτέλεσε απάντηση σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει να επαναληφθούν οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν σχετικά με μια ανταλλαγή κρατουμένων ώστε να απελευθερωθεί ο
Μπέργκνταλ.

Η ιδέα της ανταλλαγής ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν τα οποία κρατούνται στη φυλακή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Κόλπο του Γκουαντάναμο με τον λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ είχε αναφερθεί από τον Τύπο ότι εξεταζόταν για πρώτη φορά πέρυσι.

Το δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ επικαλέστηκε δύο πρόσωπα που δεν κατονομάστηκαν και τα οποία φέρονται ότι είναι ενήμερα για τις συζητήσεις σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ.ά. αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να απελευθερώσουν ταυτόχρονα πέντε κρατούμενους Ταλιμπάν.

Η ιδέα είχε συζητηθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, αλλά οι Ταλιμπάν είχαν διακόψει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι ισλαμιστές είχαν απορρίψει την πρόταση των ΗΠΑ να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι αυτοί σταδιακά ώστε να εξακριβωθεί εάν οι διαμεσολαβητές θα κατάφερναν να αποτρέψουν την επανένταξή τους στις τάξεις των ανταρτών.

Την Παρασκευή, ο υποναύαρχος Τζον Κέρμπι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους οι οποίοι καλύπτουν το Πεντάγωνο ότι η αιχμαλωσία του Μπέργκνταλ έχει «κρατήσει πάρα πολύ». «Δεν είναι απλώς ένα μέλος της οικογένειας Μπέργκνταλ• είναι μέλος και της δικής μας οικογένειας. Τον θέλουμε πίσω. Δεν σταματήσαμε ποτέ να προσπαθούμε να το καταφέρουμε αυτό. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να δούμε εάν μπορεί να επιστρέψει».

Σε περίπτωση που προχωρούσε μια τέτοια ανταλλαγή, αυτή θα γινόταν κατ’ εξαίρεση του κανόνα, αφού επίσημα οι ΗΠΑ έχουν την πολιτική να μην διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο Μπέργκνταλ είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2009 από το δίκτυο Χακάνι, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στους Αφγανούς Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν έχουν απαιτήσει ένα εκατομμύριο δολάρια και την απελευθέρωση 21 Αφγανών φυλακισμένων για να τον αφήσουν ελεύθερο.

Οι αρχές των ΗΠΑ κρατούν διάφορα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν εδώ και πάνω από μια δεκαετία στη φυλακή στον Κόλπο Γκουαντάναμο.