Άρχισε σήμερα στο Ισλαμαμπάντ ο επί μακρόν αναμενόμενος πρώτος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην πακιστανική κυβέρνηση και τους εξεγερμένους Ταλιμπάν, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις και αυξανόμενη ανησυχία για τις πιθανότητες επιτυχίας, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Οι εξεγερμένοι πακιστανοί Ταλιμπάν μάχονται εδώ και χρόνια για να ανατρέψουν την κεντρική κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσουν αυστηρή ισλαμική εξουσία, αλλά ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ πιστεύει πως το κίνημα είναι τώρα έτοιμο να βρει μια λύση με διαπραγματεύσεις και να σταματήσει τις μάχες.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους μεσολαβητές της κυβέρνησης και αυτούς των ισλαμιστών ανταρτών αφότου ο Σαρίφ αποφάσισε να δώσει «άλλη μια ευκαιρία» στην ειρήνη μετά τη ρήξη των προκαταρκτικών επαφών με τους εξεγερμένους εξαιτίας του φόνου, το Νοέμβριο, του αρχηγού των Ταλιμπάν Χακιμουλάχ Μεχσούντ από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο.

«Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για την πρόοδο των συνομιλιών», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν έχει αρμοδιότητα να σχολιάζει για την πρόοδο των συνομιλιών. «Συναντώνται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία», πρόσθεσε.

Αρκετές προηγούμενες προσπάθειες για να ξεκινήσει ο διάλογος είχαν αποτύχει και το μόνο που είχαν καταφέρει ήταν να δώσουν στο κίνημα χρόνο για να ανασυνταχθεί, να στρατολογήσει νέους μαχητές και να αντεπιτεθεί.

Την Τρίτη, η πρώτη απόπειρα συνομιλίας με τους Ταλιμπάν απέτυχε καθώς οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης δεν εμφανίσθηκαν τη συμφωνημένη ώρα, εξοργίζοντας τους αντιπροσώπους των εξεγερμένων.

Η εφημερίδα «Ντόουν» επικαλείται πηγές που δήλωσαν πως η σημερινή συνάντηση διεξάγεται σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει επαφή με διαπραγματευτές των δύο πλευρών για να σχολιάσουν.

Πολλοί στο Πακιστάν αμφιβάλλουν ότι οι συνομιλίες με μια οργάνωση εξεγερμένων που πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά επιθέσεις στη χώρα, θα έχουν αποτέλεσμα.

Οι αντάρτες του Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), ενός συνασπισμού ένοπλων ισλαμιστικών παρατάξεων που έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις μετά τη δημιουργία του το 2007, μάχονται για την επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία) στη μουσουλμανική αυτή χώρα των 180 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Χωρίς τη σαρία, δεν υπάρχει ούτε 1% πιθανότητα να δεχθούν οι Ταλιμπάν μια συμφωνία», είχε δηλώσει χθες προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο μουλάς Αμπντούλ Αζίζ, ένα από τα τρία μέλη της αντιπροσωπείας που θα μεσολαβήσει στους Ταλιμπάν.

Οι αντάρτες κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι είναι ένας «σκλάβος» των ΗΠΑ.

Η παραμονή Αμερικανών στρατιωτών στο γειτονικό Αφγανιστάν μετά το τέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ, στα τέλη του 2014, μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες ανάμεσα στους Πακιστανούς Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, άφησαν να εννοηθεί οι μεσολαβητές των εξεγερμένων.

«Αν οι Αμερικανοί παραμείνουν στο Αφγανιστάν, δεν θα είναι δυνατή η ειρήνη στην περιοχή, η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ασταθής», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μουλάς Σάμι ουλ-Χακ, επικεφαλής διαπραγματευτής των Πακιστανών Ταλιμπάν.