Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.297 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης.

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός αυξάνει σε 101.573 το σύνολο των νεκρών που θρηνούν οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα της πανδημίας. Το όριο των 100.000 νεκρών, με βαρύ συμβολισμό, ξεπεράστηκε μία ημέρα νωρίτερα.

Έπειτα από μια σαρανταριά tweet και retweet για διάφορα θέματα αφού ξεπεράστηκε το όριο αυτό, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εντέλει χθες Πέμπτη τα συλλυπητήριά του μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους οικείους των θυμάτων της πανδημίας.

Αφότου κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, στα τέλη του Φεβρουαρίου, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ έχουν καταγράψει πάνω από 1,7 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Ειδικοί, ανάμεσά τους ο ανοσιολόγος Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, τονίζουν πως οι επίσημοι απολογισμοί είναι πιθανότατα κατώτεροι από τον πραγματικό.

Βραζιλία: Ρεκόρ 26.417 νέων κρουσμάτων και 1.156 νέοι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέγραψε 26.417 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες, αριθμό άνευ προηγουμένου, γεγονός που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στη χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων σε 438.238.

Η Βραζιλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα πέρασε στη δεύτερη θέση σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 αυξήθηκε κατά 1.156. Το σύνολο των θανάτων έφθασε τους 26.754.

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός πλησίασε τον χειρότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ως εδώ, που ήταν 1.188 νεκροί την 21η Μαΐου.

Χιλή: Ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μέσα σε 24 ώρες, με 49 ασθενείς να υποκύπτουν, γεγονός που αύξησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας σε 890 νεκρούς επί συνόλου 86.943 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, όπου ζουν τα επτά από τα 18 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο υποχρεωτικός περιορισμός που επιβλήθηκε τη 16η Μαΐου θα παραταθεί για μία επιπλέον εβδομάδα, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς.

«Η τήρηση των μέτρων περιορισμού δεν ήταν ικανοποιητική στην μητροπολιτική περιοχή» της πρωτεύουσας, στηλίτευσε ο υπουργός.

Ενώ παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές χθες Πέμπτη μπροστά στα γραφεία της δημόσιας διοίκησης που είναι αρμόδια για να δίνουν επιδόματα ανεργίας, η κυβέρνηση εκφράζει φόβους πως ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε το εκατομμύριο το προηγούμενο τρίμηνο (από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο), ότι η ανεργία πλέον το 10%.

Επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Χιλής.

«Αν είχε γίνει καλύτερη προετοιμασία ο κόσμος δεν θα εξέθετε τον εαυτό του» σε κίνδυνο, «είναι η ζωή του που εκτίθεται όταν μπαίνει στην ουρά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλαούδια Ριβέρα, 38 χρονών, που έχασε τη δουλειά της στο οδοντιατρείο όπου ήταν βοηθός εξαιτίας της πανδημίας.

«Δεν θα έπρεπε να συνωστιζόμαστε εδώ. Οι δημόσιοι οργανισμοί, οι τράπεζες, όλα έχουν πολύ κακή οργάνωση», διαμαρτυρήθηκε ο Μαριάνο Γκονσάλες, περιμένοντας τη σειρά του σε μια μεγάλη ουρά μπροστά σε τράπεζα.

Το Σαντιάγο είναι η βασική εστία της πανδημίας στη Χιλή, καταγράφει το 80% των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στη χώρα.

Το επίπεδο πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας φθάνει το 90% στην πρωτεύουσα, παρουσίασε ελαφριά μείωση λόγω της διακομιδής ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών. Σε εθνικό επίπεδο, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ εκτιμάται από τις υγειονομικές αρχές ότι ανέρχεται στο 86%.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 9.000 οι θάνατοι

Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού γνωστοποίησαν χθες Πέμπτη ότι κατέγραψαν 447 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.377 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός το οποίο αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα ως εδώ σε 9.044 νεκρούς επί συνόλου 81.400 κρουσμάτων μόλυνσης.

Αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι πολύ περισσότεροι από όσους καταγράφονται στον επίσημο απολογισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Μεξικό.

Περού: Ξεπεράστηκε το όριο των 4.000 θανάτων

Στο Περού ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το φράγμα των 4.000 θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τον Μάρτιο, με 116 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ξεπέρασε το επίπεδο των 141.000.

Η χώρα των Άνδεων καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία. Κατέγραψε 5.874 νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, ήτοι νέο θλιβερό ρεκόρ την τρέχουσα εβδομάδα, μετά τα 5.772 κρούσματα που εντοπίζονταν την Τρίτη.

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην COVID-19 ανέρχεται πλέον σε 4.099 στη χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων. Το σύστημα υγείας του Περού έχει κορεστεί, καθώς στα νοσοκομεία έχουν εισαχθεί 8.395 ασθενείς, ενώ η οικονομία έχει παραλύσει κατά τουλάχιστον το ήμισυ.

Το Περού είναι η χώρα όπου καταμετράται ο τρίτος υψηλότερος αριθμός θυμάτων της πανδημίας, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς και πολύ πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα αποφάσισε τον Μάρτιο να επιβάλλει μέτρα περιορισμού σε όλη την επικράτεια, ιδίως την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και το κλείσιμο των συνόρων, χωρίς όμως να καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση.

«Αν δεν είχαμε αποφασίσει να επιβάλλουμε καραντίνα θα είχαμε 83.000 νεκρούς σήμερα», υποστήριξε ο περουβιανός πρωθυπουργός Βισέντε Σεβάγιος, χωρίς να εξηγήσει πώς κατέληξε σε αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό.

Κίνα: Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε 24 ώρες

Κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα δεν αναφέρθηκε ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη στην Εθνική Επιτροπή Υγείας, ανακοίνωσε η ίδια σήμερα.

Την προηγουμένη, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας ανακοίνωνε 2 νέα κρούσματα μόλυνσης.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 5 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, από 23 την προηγουμένη.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Άλλοι τρεις ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία της χώρας, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται έχει μειωθεί πλέον σε 70. Συνολικά, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Υγείας της Κίνας, έχουν ιαθεί 78.291 ασθενείς.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, τη χώρα όπου άρχισε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.995 κρουσμάτων μόλυνσης.