Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται μια λευκή γυναίκα στη Νέα Υόρκη, να τηλεφωνεί στην Αστυνομία, αφού ένας μαύρος άνδρας της ζητά να βάλει λουρί στον σκύλο της, ισχυριζόμενη ότι δέχεται απειλή από εκείνον.

Το υλικό αυτό έφερε την οργή των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των αδικαιολόγητων κλήσεων στις Αρχές σε βάρος μαύρων πολιτών της χώρας.

Στο υλικό, διάρκειας περίπου 1 λεπτού, διακρίνεται η γυναίκα που ονομάζεται Έιμι Κούπερ, μαζί με τον σκύλο της, ο οποίος κυκλοφορεί χωρίς λουρί -αν και οι σκύλοι πρέπει να φοράνε όταν βρίσκονται στο συγκεκριμένο τμήμα του Σέντραλ Παρκ (το The Ramble)- να διαμαρτύρεται για το γεγονός πως την καταγράφουν σε βίντεο.

Όταν ο ερασιτέχνης ορνιθολόγος, ο οποίος καταγράφει τις εικόνες, ο Κρίστιαν Κούπερ, συνεχίζει να τη βιντεοσκοπεί, εκείνη τηλεφωνεί στις Αρχές. «Ένας Αφροαμερικανός με απειλεί, εμένα και τον σκύλο μου, στείλτε αμέσως αστυνομικούς», φωνάζει στο τηλέφωνο.

Αφού αναρτήθηκε χθες στο Twitter από την αδελφή του Κούπερ, το βίντεο έλαβε εκατομμύρια προβολές, με χρήστες στο Twitter να αποκαλούν την Κούπερ «Karen», το προσωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται στα social media αναφορικά με λευκές γυναίκες, που καταγγέλλουν δήθεν παραβάσεις από μαύρους.

Το βίντεο δείχνει «ξεκάθαρο ρατσισμό», γράφει σε σχετικό με το θέμα μήνυμά του στο Twitter ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο. «Αυτού του είδους το μίσος δεν έχει θέση στην πόλη μας», πρόσθεσε.

Έχοντας τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά την αποκάλυψη των γεγονότων, από την επενδυτική εταιρεία στην οποία εργαζόταν, η Έιμι Κούπερ είπε στο CNN πως θέλει «να ζητήσει συγγνώμη δημοσίως, μπροστά σε όλον τον κόσμο». «Δεν είμαι ρατσίστρια. Νομίζω ότι απλά φοβήθηκα», διαβεβαιώνει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει πως «η ζωή μου έχει καταστραφεί».

Ο Κρίστιαν Κούπερ εξήγησε από την πλευρά του ότι ήθελε να «καταδείξει» αυτού του είδους τα περιστατικά. «Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου οι μαύροι αντιμετωπίζονται ως στόχοι, όπως συνέβη με τον Άμαντ Άρμπερι», είπε στο CNN.