Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ κατά των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Η κινητοποίηση, που έγινε στο Χάρισμπεργκ, οργανώθηκε παρά την πρώτη χαλάρωση των περιορισμών που ήδη ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει από την 22η Μαΐου στις 49 από τις 67 κομητείες αυτής της αμερικανικής πολιτείας.

Η συμμετοχή πάντως ήταν αισθητά μικρότερη από εκείνη που καταγραφόταν σε μια πρώτη διαδήλωση, την 20ή Απριλίου, σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του AFP.

Τα συνθήματα των διαδηλωτών χθες ήταν λίγο-πολύ τα ίδια με εκείνα της διαδήλωσης του Απριλίου, κατήγγειλαν τους υπερβολικούς, κατ’ αυτούς, περιορισμούς στη δραστηριότητα που επέβαλαν ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τομ Γουλφ και η ομάδα του.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές – οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν φορούσαν μάσκα και δεν τηρούσαν τη σύσταση της κοινωνικής απόστασης – ήταν διακριτοί πολλοί οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, που ανέμιζαν αμερικανικές σημαίες, άλλοι που φώναζαν συνθήματα υπέρ της επανεκλογής του μεγιστάνα στην προεδρία τον Νοέμβριο, και πολλοί που φώναζαν ρυθμικά «ΗΠΑ, ΗΠΑ, ΗΠΑ!»

Το σύνθημα «Selfish and Proud» («εγωιστής/εγωίστρια και υπερήφανος/υπερήφανη») επαναλαμβανόταν σε πολλά από τα πλακάτ. Στον πολύ πολιτικοποιημένο διάλογο για τα μέτρα περιορισμού στις ΗΠΑ, εκείνοι και εκείνες που δεν φορούν μάσκα προστασίας συχνά χαρακτηρίζονται «εγωιστές».

Η Πενσιλβάνια έχει χτυπηθεί λιγότερο από την πανδημία σε σύγκριση με τις γειτονικές πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι, έχει πάντως πάνω από 60.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και πάνω από 4.300 θανάτους, σύμφωνα με δεδομένα των πολιτειακών αρχών.

Οι διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων περιορισμού έχουν πολλαπλασιαστεί στις ΗΠΑ εδώ κι έναν μήνα, ειδικά στις πολιτείες που θεωρούνται οι πιο περιπόθητες και διεκδικούμενες στις προεδρικές εκλογές, με την ενθάρρυνση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει να υπάρξει το ταχύτερο επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η Πενσιλβάνια συγκαταλέγεται σε αυτές τις πολιτείες, όπως και το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Σε αυτή την τελευταία πολιτεία το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί, ακύρωσε την Τετάρτη την παράταση των μέτρων περιορισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τόνι Έβερς.

Προγραμματισμένες κινητοποιήσεις και στη Γερμανία

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να πάρουν μέρος σήμερα σε διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη Γερμανία, κινητοποίηση η οποία όπως και προηγούμενες αναμένεται να χαρακτηριστεί από την προβολή θεωριών συνωμοσίας και συνθήματα της άκρας δεξιάς.

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν πως προβλέπουν τη συμμετοχή περίπου 5.000 ανθρώπων στη Στουτγκάρδη (δυτικά). Πολέμιοι του lockdown που έχουν επιβάλλει η ομοσπονδιακή και οι τοπικές κυβερνήσεις αναμένεται επίσης να βγουν στους δρόμους στο Μόναχο, στο Βερολίνο, στο Ντόρτμουντ και σε άλλες πόλεις.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων, συχνά αψηφώντας τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες φιγουράρισαν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, μέλη του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος και ακροδεξιοί. Σε μία από τις κινητοποιήσεις, δημοσιογράφοι έγιναν στόχος επίθεσης.

Η γερμανική αστυνομία έχει ήδη κάνει σαφές ότι θα αναπτύξει δυνάμεις στις σημερινές διαδηλώσεις και προβλέπει την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ασφαλείας.