Οι εργαζόμενοι σε τρία διυλιστήρια πετρελαίου της Total στη Γαλλία ψήφισαν σήμερα υπέρ της συνέχισης της απεργιακής κινητοποίησής τους η οποία διαρκεί 12 ημέρες για τουλάχιστον 48 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγική δυνατότητα της χώρας είναι μειωμένη κατά το ένα τρίτο.

Οι απεργοί, στην πλειονότητά τους μέλη του συνδικάτου CGT, έχουν εμπλακεί σε μια διένεξη για τα μισθολογικά με την εταιρεία, η οποία έχει αρνηθεί να αρχίσει ξεχωριστές συνομιλίες για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης, αφού τα άλλα συνδικάτα συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Τόσο η εταιρεία όσο και η ένωση των γαλλικών πετρελαϊκών εταιριών UFIP ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος να ανακύψουν ελλείψεις καυσίμων στην αγορά, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις σε διυλιστήρια, το 2010.

Στελέχη του συνδικάτου CGT είπαν πως οι εργαζόμενοι ενέκριναν την 48ωρη παράταση της απεργίας, ώστε να περάσουν
την αργία των Χριστουγέννων στα σπίτια τους και να μη χρειαστεί να υπάρξουν συνελεύσεις και να διεξαχθούν ψηφοφορίες.

Τα τρία διυλιστήρια, τα οποία παράγουν κατά κύριο λόγο βενζίνη και ντίζελ για χρήση από ιδιωτικής χρήσης οχήματα, είναι αυτό της Γκονφρβίλ, στη Νορμανδία, που παράγει 247.000 βαρέλια την ημέρα, το Λα Μεντ, στο νότο, που παράγει 153.000 βαρέλια την ημέρα, και το Φεϊζίν, κοντά στη Λιόν, που παράγει άλλα 109.000 βαρέλια την ημέρα.

«Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται», δήλωσε ο Κριστιάν Βοτ, στέλεχος του CGT που είναι αρμόδιο για τον κλάδο των διυλιστηρίων της Τοτάλ. «Το πιο πρόσφατο βήμα στην Γκονφρβίλ και τα άλλα διυλιστήρια όπου γίνεται η κινητοποίηση ήταν να παραταθεί αυτή η απεργία έως τουλάχιστον την Πέμπτη το μεσημέρι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η απόφαση των τοπικών αρχών να διατάξουν τους απεργούς εργαζόμενους να παραμείνει προσωπικό ασφαλείας στις εγκαταστάσεις για λόγους ασφαλείας έκανε πιο αποφασιστική την διάθεση των απεργών, σύμφωνα με τη CGT.

Πάντως η παράλυση στην αγορά αποφεύχθηκε κυρίως διότι τερματίστηκε η απεργία σε ένα τέταρτο διυλιστήριο της Τοτάλ, στην Ντονζ, στη δυτική Γαλλία.