Η Βρετανία πέρασε την κορύφωση της πανδημίας, χάρη στις θυσίες των πολιτών, και απέφυγε μία «ανεξέλεγκτη και καταστροφική» επιδημία που θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα συνολικό σχέδιο που θα καλύπτει την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την επιστροφή στην εργασία, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τα πέντε κριτήρια που έχει ήδη γνωστοποιήσει η κυβέρνηση και κυρίως τη διατήρηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού στο χαμηλότερο επίπεδο.

«Είναι σημαντικό να μην πέσουμε πάνω σε μία ακόμη καταστροφή», είπε και εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα πρέπει να οδηγεί στην αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού πάνω από το όριο του 1, που θα σήμαινε γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Ανακοίνωσε ακόμη, με βάση τα νέα δεδομένα ότι ο αριθμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου έφτασε τους 26.711, στο σύνολο των χώρων υγείας και φροντίδας στη Βρετανία, κατά 647 περισσότεροι από χθες. Για τους αριθμούς των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες είπε ότι έφτασαν τα 81.611.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ενεργήσει, επιβάλλοντας το lockdown πολύ αργά, λέγοντας ότι η Βρετανία «έκανε το σωστό, την κατάλληλη στιγμή», έτσι ώστε τα μέτρα να συμπίπτουν με την έξαρση του ιού.

Σε ότι αφορά τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης – απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η Βρετανία κατέχει τον χειρότερο απολογισμό σε απώλειες ζωών – είπε ότι μία πραγματική σύγκριση θα είναι δυνατή στο τέλος του προβλήματος, και πρόσθεσε ότι το lockdown επιβλήθηκε σχετικά νωρίτερα από ότι στην Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης απορριπτικός ήταν ως προς τον όρο «λιτότητα» ως τρόπο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της η οικονομία, μετά από την άρση του lockdown.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνηση, σερ Πάτρικ Βάλανς, παρουσίασε τα δεδομένα με την πτώση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, όπως και της μείωσης των θανάτων από τα διαγνωσμένα περιστατικά.

Ισπανία: Φόρος τιμής στις ΜΕΘ που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό

Χειροκροτήματα αντήχησαν σήμερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ισπανία ως μια ένδειξη αλληλεγγύης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, της τέταρτης κατά σειρά πλέον πληγείσας χώρας παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό.

«Έχουμε δει μερικές φορές μέλη του προσωπικού να καταρρέουν, πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο από κοινού, για να επιστρέψουμε στη μάχη. Άλλοι βρίσκονται σε άδεια ασθενείας διότι έχουν προσβληθεί» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Αλφόνσο Καναμπάλ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου La Princesa στη Μαδρίτη.

Φορώντας μάσκα και γάντια, ο 55χρονος γιατρός βγήκε από τη μονάδα του ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου Εντατικολόγων της Ισπανίας προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη 13.00 σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στις ΜΕΘ της Ισπανίας.

«Με τους γιατρούς μπήκαμε στις μονάδες κάνοντας τους έκπληξη, (οι υπόλοιποι γιατροί και νοσηλευτές) δεν μας περίμεναν. Αρχίσαμε να τους χειροκροτάμε. Τους άρεσε και μας χειροκρότησαν κι εκείνοι» περιγράφει ο Καναμπάλ.

«Υπήρξε ένας ασθενής που άρχισε να χειροκροτεί επίσης του άλλους ασθενείς που είχαν ακόμη τις αισθήσεις τους» αφηγείται ο γιατρός. «Ήταν πολύ συγκινητικό, μια στιγμή χαλάρωσης που είχαμε ανάγκη».

Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του νοσοκομείου στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, γιατροί και νοσηλευτές στη μονάδα Επειγόντων βγήκαν στον δρόμο για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προτού ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα: ένα τελετουργικό που κάνουν από την περασμένη Πέμπτη.

Αν και «πολύ λιγότεροι ασθενείς καταφθάνουν στα Επείγοντα και οι όροφοι αδειάζουν από ασθενείς με τη νόσο Covid-19», ο γιατρός Καναμπάλ υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν πολλοί νεκροί και βρίσκω θαυμάσια την προσοχή των γιατρών των Επειγόντων στο να τηρούν αυτό το λεπτό σιγής».

Η Μαδρίτη, η πλέον πληγείσα περιοχή της Ισπανίας από την πανδημία, συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών σε ΜΕΘ στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Αν και η ένταση έχει μειωθεί «γενικά στο νοσοκομείο», «αυτό δεν συμβαίνει στη ΜΕΘ, είναι πάντα η τελευταία μονάδα που βλέπουμε τα κρεβάτια της να αδειάζουν από τους ασθενείς της πανδημίας» εξηγεί ο Καναμπάλ.

Για αυτό ακριβώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε μια νέα κορύφωση τώρα και πρέπει να είμαστε πολύ υπεύθυνοι με τα μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας».

Πορτογαλία: Χαλάρωση των μέτρων καραντίνας από την 4 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί ανά τομέα και αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας, τα οποία επιβλήθηκαν πριν από έξι εβδομάδες για την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ξεκινώντας την 4η Μαΐου, το σχέδιο τριών φάσεων θα ανοίγει διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας κάθε 15 ημέρες, με την αρχή να κάνουν τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

«Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή ενέχει κινδύνους» είπε ο Κόστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. «Γνωρίζουμε ότι, καθώς ανοίγουμε διάφορες δραστηριότητες, ο κίνδυνος της μετάδοσης θα αυξάνεται».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «Δεν θα νιώσω ποτέ ντροπή να κάνω ένα βήμα πίσω εάν κριθεί αναγκαίο για την ασφάλεια των Πορτογάλων».

Από την προσεχή Δευτέρα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε διάφορους χώρους, όπως sτα μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα εκτελούν λιγότερα δρομολόγια. Η τηλεργασία θα συστήνεται όπου είναι δυνατόν.

Ο Κόστα σημείωσε ότι η χαλάρωση των μέτρων καραντίνας «δεν μας απελευθερώνει από το πολιτικό καθήκον μας να τηρούμε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όσο γίνεται».

Τα ατομικά αθλήματα όπως το γκολφ και το τένις μπορούν να επαναληφθούν από τη Δευτέρα όσο δεν χρησιμοποιούνται τα αποδυτήρια.

Επίσης, ανοίγουν οι κήποι και οι βιβλιοθήκες. Στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 25.045 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 989 θάνατοι.

Εάν η πανδημία συνεχίσει να υποχωρεί, η δεύτερη φάση του σχεδίου θα ξεκινήσει τη 18η Μαΐου, όταν και θα ανοίξουν μεγαλύτερα καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και καφέ, με μειωμένη παραγωγική ικανότητα.

Επίσης, στις 18 Μαΐου, οι παιδικοί σταθμοί και η προσχολική εκπαίδευση επανεκκινούν και οι μαθητές της Β΄και Γ΄ Λυκείου θα επιστρέψουν στα θρανία υπό αυστηρούς περιορισμούς, μεταξύ άλλων την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Οι υπόλοιπες τάξεις του σχολείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς.

Οι εργαζόμενοι ενδεχομένως θα μπορέσουν να επιστρέψουν σταδιακά στα γραφεία του τον Ιούνιο, όταν η τρίτη φάση του σχεδίου εφαρμοστεί και ανοίξουν εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα, υπό την προϋπόθεση πάντα της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων.

«Έχουμε όλοι επίγνωση ότι μέχρι να υπάρξει ένα εμβόλιο, που θα είναι διαθέσιμο στην αγορά (…), πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με την Covid-19» τόνισε ο Κόστα. «Όσο υπάρχει η Covid-19, οι ζωές μας δεν μπορούν να είναι φυσιολογικές».