Ο δικαστής που εξετάζει την υπόθεση του πρώην προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ για διαφθορά κάλεσε σήμερα τους εισαγγελείς να αποσύρουν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι «μέχρι στιγμής» δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις για τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξε.

Οι εισαγγελείς, αφού συσκέφθηκαν μεταξύ τους, κατέληξαν στην απόφαση ότι δεν θα επιτρέψουν να λήξει πρόωρα η δίκη.

Ο Βουλφ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2012 εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά, είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Γερμανίας που προσάγεται σε δίκη. Η κατηγορία της δωροληψίας ωστόσο ανάγεται στην εποχή που ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, προτού αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου το 2010.

Η δίκη του ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το 2014. Ωστόσο, η σημερινή παρέμβαση του δικαστή Φρανκ Ρόζενοβ σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές ένας επιχειρηματίας του κινηματογράφου πλήρωσε ένα μέρος του λογαριασμού της οικογένειας Βουλφ σε ένα ξενοδοχείο του Μονάχου, το 2008. Για να σταθεί το κατηγορητήριο ωστόσο θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο πρώην πρόεδρος έδωσε ανταλλάγματα στον επιχειρηματία.

Ο δικαστής υποστήριξε ότι το αδίκημα, η αποδοχή δώρου από πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα, δεν αποδείχθηκε κατά τις προηγούμενες οκτώ ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας. Οι εισαγγελείς όμως απέρριψαν το σχόλιο αυτό. Ο Κλέμενς Αϊμτερμπάουμερ είπε ότι «πείστηκαν εν μέρει» αλλά εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι αποδείξεις δείχνουν ότι ο Βουλφ γνώριζε ότι ο επιχειρηματίας Νταβίντ Γκρένεβολντ θα πλήρωνε τον λογαριασμό.

Ο Βουλφ, ο οποίος προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες και θεωρείτο «προστατευόμενος» της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, παραιτήθηκε πέρσι, όταν οι εισαγγελείς ζήτησαν την άδεια να ερευνήσουν τις παλαιότερες σχέσεις του με εύπορους επιχειρηματίες. Πριν από την έναρξη της δίκης του είπε ότι θέλει να απαλλαγεί από την κατηγορία και ο συνήγορός του, Μπερντ Μούσιγκ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα επιδιώξει να κλείσει η υπόθεση με διακανονισμό.
Κατηγορίες για δωροδοκία αντιμετωπίζει στην ίδια δίκη και ο Γκρένεβολντ. Δύο μήνες αφότου ο επιχειρηματίας πλήρωσε τον λογαριασμό του προέδρου, ο Βουλφ έγραψε μια επιστολή ζητώντας από την εταιρεία Siemens να γίνει χορηγός σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο του Γκρένεβολντ. Η εταιρεία απέρριψε την πρόταση.

Ο ίδιος ο Βουλφ είπε στο δικαστήριο ότι η παροχή βοήθειας προς επιχειρηματίες του κρατιδίου του αποτελούσε μέρος της δουλειάς του ως πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας.