Ο Νασιρουντίν Χακάνι, ο άτυπος ταμίας του δικτύου Χακάνι, το οποίο συνδέεται με τους Ταλιμπάν, δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, δήλωσαν πηγές οι οποίες πρόσκεινται στους ισλαμιστές σήμερα.

«Ο Νασιρουντίν Χακάνι σκοτώθηκε στο Ισλαμαμπάντ ενώ επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο μαζί με μερικούς άλλους ανθρώπους», είπε μία πηγή των Ταλιμπάν, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή.

«Η σορός του Νασιρουντίν Χακάνι μεταφέρθηκε στο Βόρειο Ουαζιριστάν», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Τον Ιούνιο του 2010 το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών είχε επιβάλει στον Νασιρουντίν και σε άλλους δύο Αφγανούς κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τους «διακεκριμένους διεθνείς τρομοκράτες» για το έργο τους στην ηγεσία και στη χρηματοδότηση των Ταλιμπάν και του δικτύου Χακάνι.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει το δίκτυο Χακάνι ,μια οργάνωση στην οποία η Ουάσινγκτον επιρρίπτει την ευθύνη για σημαντικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, τρομοκρατική οργάνωση από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ούτε η αστυνομία του Πακιστάν ούτε αξιωματούχοι ήταν διαθέσιμοι για σχόλια σχετικά με την δολοφονία αυτή.

Ο Νασιρουντίν Χακάνι ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του Σιρατζουντίν Χακάνι, ενός οπλαρχηγού των ανταρτών ο οποίος έχει διευθύνει μερικές από τις πιο τολμηρές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Πηγές των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν ότι η σορός του Χακάνι μεταφέρθηκε στο Βόρειο Ουαζιριστάν, προπύργιο των πακιστανών Ταλιμπάν, το οποίο γειτονεύει με το Αφγανιστάν.

«Η κηδεία του έχει οριστεί να γίνει στις 16:00 σήμερα στην περιοχή της Μιρανσάχ», είπε μία πηγή, αναφερόμενη στην πρωτεύουσα της επαρχίας.

Το δίκτυο Χακάνι έλκει το όνομά του από τον πατέρα του Νασιρουντίν και του Σιρατζουντίν. Ο ιδρυτής της ομάδας, ο Τζαλαλουντίν Χακάνι, βετεράνος οπλαρχηγός των ανταρτών στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, είχε διακριθεί στον πόλεμο εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων την δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με μία πηγή των Ταλιμπάν, ο Νασιρουντίν εκτελέστηκε το βράδυ χθες στη συνοικία Μπάρα Καχού από «τέσσερις ένοπλους οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον του» πριν τραπούν σε φυγή.

Οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ότι δολοφόνησαν τον Νασιρουντίν Χακάνι λόγω της στενής σχέσης του με τον Χακιμουλάχ Μεχσούντ, επικεφαλής του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν ο οποίος εξολοθρεύτηκε πριν από δέκα ημέρες από ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στην Μιρανσάχ. «Έγινε μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Πακιστάν.

Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Χακιμουλάχ και οι Πακιστανοί τον Νασιρουντίν Χακάνι», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαχιντουλάχ Σαχίντ, εκπρόσωπος των πακιστανών Ταλιμπάν.