Το πρώτο ανδροειδές ρομπότ που είχε την ικανότητα να γράφει είναι 243 ετών και κατασκευάστηκε το 1770 από τον Pierre Jaquet-Droz, έναν ωρολογοποιό με καταγωγή από την Ελβετία.

Το δημιούργημα προσομοιάζει ένα αγόρι που κάθεται σε ένα γραφείο και γράφει σε ένα κομμάτι χαρτί με μια πένα που την βουτάει στη μελάνη μετά από κάθε 40 γράμματα.

Ο πρόγονος των ρομπότ είναι φτιαγμένος από συνολικά 6000 κομμάτια και 40 εσωτερικά έκκεντρα που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία λέξεων.

Από το 1909 εκτίθεται στο μουσείο του Neuchâtel στην Ελβετία μαζί με τα δυο «αδελφάκια» του, τα ομοιώματα που προσομοιάζουν ένα παιδί που ζωγραφίζει και μια κοπέλα που παίζει μουσική.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής τα τρία ανδροειδή είχαν μεγάλη επιτυχία με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές για να τα επισκεφτεί. Όπως αναφέρεται οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης ήταν πάντα γεμάτοι με άμαξες που μετέφεραν κόσμο για να θαυμάσει τα εκθέματα.

Ο Pierre Jaquet-Droz γόνος μιας οικογένειας του Neuchâtel που ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την μηχανική των ρολογιών ενώ είχε κάνει και σπουδές στη μουσική.

Η τεχνολογική του κατάρτιση ήταν κατά πολύ ανώτερη των σύγχρονών του και ένας από τους πιο ταλαντούχους ωρολογοποιούς παγκοσμίως.