Τέσσερις μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν αργά χθες βράδυ από ισραηλινά πυρά στη Γάζα, οι περισσότεροι σε διασυνοριακό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Τέσσερις τοπικοί αρχηγοί της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμιστικής Χαμάς σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους ενώ ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι πέντε στρατιώτες του τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη νάρκης.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, ο Ραμπίε Μπαρίκε βρήκε ακαριαίο θάνατο κατά τις ανταλλαγές πυρών και ο Χάλεντ Αμπουμπάρκ υπέκυψε στα τραύματά του τη νύχτα. Οι σοροί των Μοχάμεντ αλ-Κάσας και Μοχάμεντ Νταούντ εντοπίστηκαν αργότερα. Ήταν όλοι τους τοπικοί διοικητές της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η σύγκρουση προκλήθηκε από την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού την ώρα που ισραηλινοί στρατιώτες εκτελούσαν επιχείρηση σε σήραγγα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ. «Κατά την επιχείρηση, η Χαμάς πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, τραυματίζοντας πέντε στρατιώτες. Οι στρατιώτες διακομίσθηκαν σε ισραηλινό νοσοκομείο. Οι στρατιώτες απάντησαν αμέσως στα πυρά, ανοίγοντας πυρ και πυροβολώντας έναν τρομοκράτη», ανακοίνωσε.

Η Χαμάς δήλωσε ότι είχε σκάψει τη σήραγγα, αλλά σύμφωνα με το Ισραήλ, μέρος της σήραγγας βρισκόταν σε ισραηλινό έδαφος του, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωση ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή, στόχος της οποίας ήταν σήραγγα που χρησιμοποιούν παλαιστίνιοι μαχητές για να πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών, ενώ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι παραβιάζει την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών μεταξύ των δυο πλευρών.

Στη μεθόριο μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας επικρατούσε ησυχία τον περασμένο χρόνο, μετά την κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τη Χαμάς, ύστερα από τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

Την Δευτέρα ένοπλοι στη Γάζα εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον παραλιακής πόλης του νοτίου Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε δύο εκτοξευτήρες πυραύλων στη βόρεια Γάζα. Στο περιστατικό αυτό δεν υπήρξαν θύματα.