Καταργούνται τα θερμόμετρα υδραργύρου έως το 2020

ΠΟΥ: Ο υδράργυρος επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία


ΚΟΣΜΟΣ
12:03
11/10/2013
Καταργούνται τα θερμόμετρα υδραργύρου έως το 2020
3
loading

Έκκληση για τη σταδιακή κατάργηση, έως το 2020, των θερμομέτρων που περιέχουν υδράργυρο έκανε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ανακοίνωσή του στη Γενεύη, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ενώνει τις δυνάμεις του για να απευθύνει την έκκληση αυτή προς τον οργανισμό Health Care without Harm, έναν διεθνή συνασπισμό 473 οργανώσεων σε περισσότερες από 50 χώρες που επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας διασφαλίζοντας την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η επιχείρηση υπό τον τίτλο «Για την μέριμνα χωρίς υδράργυρο έως το 2020» εγκαινιάστηκε με την υπογραφή χθες της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο.

Ο υδράργυρος και οι διάφορες ενώσεις του προκαλούν «ανησυχία για την παγκόσμια δημόσια υγεία και επιφέρουν μια ολόκληρη σειρά σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, αναφέροντας «νευρολογικές εγκεφαλικές βλάβες, κυρίως στους νέους».

Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες στα νεφρά και το πεπτικό σύστημα, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Η σύμβαση της Μινιμάτα επιτρέπει τη χρήση υδραργύρου στα θερμόμετρα έως το 2020 με μερικές εξαιρέσεις που μπορεί να παρατείνουν αυτή την προθεσμία έως το 2030, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ωστόσο ότι οι συνέπειες στην υγεία από τον υδράργυρο «είναι τόσο σοβαρές που όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να σεβαστούν την ημερομηνία του 2020 που ορίζεται στη σύμβαση».

«Με την υπογραφή της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο θα κάνουμε πολλά για την οριστική προστασία του κόσμου από τις καταστρεπτικές συνέπειες του υδραργύρου στην υγεία. Ο υδράργυρος είναι ένα από τα δέκα βασικά χημικά στοιχεία που είναι πολύ ανησυχητικά για τη δημόσια υγεία. Ο υδράργυρος είναι ένα από τα δέκα βασικά χημικά στοιχεία που είναι πολύ ανησυχητικά για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Η Σύμβαση δίνει κατευθύνσεις στις χώρες που καλούνται να λάβουν μέτρα για να εξαλείψουν κυρίως τη χρήση των πιο βλαβερών μορφών του υδραργύρου.

Ο ΠΟΥ και η εταίροι του στον τομέα της υγείας θα καταβάλουν προσπάθειες να εξαλείψουν σταδιακά τα τοπικά αντισηπτικά και τα καλλυντικά που περιέχουν υδράργυρο. Προτίθεται επίσης να επεξεργαστεί μέτρα για τη σταδιακή εξάλειψη της χρήσης του μετάλλου αυτού στα οδοντικά αμαγάλματα.

Η Σύμβαση της Μινιμάτα υιοθετήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας και θα είναι ανοικτή σε υπογραφές έως τις 9 Οκτωβρίου του 2014.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar faidra

  Υπάρχουν στο εμπόριο " τύπου υδραργύρου " τα οποία δουλεουν πολύ καλά. Θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω,αλλά τα ψηφιακά κάποια στιγμή τα παίζουν!!

  1. avatar faidra

   Έψαξα λίγο και το στοιχείο που έχουν αντί του υδραργύρου ,είναι το γάλλιο. Ένα κράμα γαλλιου. Ψάξτε βικιπαίδεια.

 2. avatar PerMan

  ΄Εχω αγοράσει τελευταία (λόγω γρίππης) 4 ψηφιακά θερμόμετρα και κανένα δεν δουλεύει !!! Βγάζουν "Εrr " στην οθόνη, δηλαδή δεν λειτουργεί. Στο Φαρμακείο μου είπαν ότι ίσως φταίει η παρτίδα. Μου δώσαν τα λεφτά μου πίσω και χρησιμοποιώ ακόμη ένα παλαιό υδραργύρου, τα πλακέ αν θυμάστε. Δεν θυμάμαι πόσο καιρό το έχω. Κακός ο υδράργυρος αλλά και τα ψηφιακά να δουλεύουν !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει