Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και σήμερα στο δυτικό τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σε μάχες μεταξύ των δυνάμεων των νέων αρχών και ενόπλους που παρουσιάζονται ως υποστηρικτές του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ, ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.

«Χθες και σήμερα ένοπλοι άνδρες που δηλώνουν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ έχουν διεισδύσει σε χωριά γύρω από την Μποσανγκόα (250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπαγκί). Αυτοί κατέστρεψαν γέφυρες και άλλες υποδομές, επιδιδόμενοι σε μια εκστρατεία εκδίκησης κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού (…) Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της προεδρίας Γκι-Σιμπλίς Κοντεγκέ.

Η περιοχή Ουχάμ, με πρωτεύουσα την Μποσανγκόα, είναι η γενέτειρα του Μποζιζέ, ο οποίος ανατράπηκε από τον συνασπισμό των ανταρτών Σελέκα, του οποίου ηγείται ο Μισέλ Τζοτόντια.

Σήμερα το πρωί «σφοδρά πυρά βαρέων και ελαφρών όπλων» ακουγόντουσαν επίσης στην περιοχή Μπουκά, στην οδική αρτηρία που οδηγεί στην Μποσανγκόα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή στο Μπαγκί, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Τα πυρά αυτά έτρεψαν σε φυγή τους κατοίκους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κατά τις χθεσινές συγκρούσεις περίπου 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Μποσανγκόα, μεταξύ των οποίων δύο ντόπιοι που εργάζονταν σε μια ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση, σύμφωνα με άλλη στρατιωτική πηγή. Στις συγκρούσεις αυτές έχασαν επίσης την ζωή τους τουλάχιστον 4 μαχητές των Σελέκα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε ανακοινώσει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και ότι τουλάχιστον οκτώ χωριά έχουν πυρποληθεί κατά το πρόσφατο κύμα βίας στο βόρειο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Από την άνοδο στην εξουσία των Σελέκα, η κατάσταση της ασφάλειας παραμένει κακή στην χώρα και ο νέος πρόεδρος Τζοτόντια δυσκολεύεται να αποκαταστήσει την τάξη και να αφοπλίσει τους πρώην μαχητές, οι οποίοι κατηγορούνται για την διάπραξη πολλών ωμοτήτων κατά του πληθυσμού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.