Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα του καταδικάζει τη «σφαγή των εβραίων από τους ναζί» κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο απορρίπτοντας δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ ο οποίος είχε αμφισβητήσει πως υπήρξε το Ολοκαύτωμα.

«Καταδικάζουμε την σφαγή των εβραίων από τους ναζί και καταδικάζουμε την σφαγή των Παλαιστινίων από τους σιωνιστές», δηλώνει ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στην σελίδα στο Facebook, στην οποία δημοσίευσε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα ενημέρωσης Tasnim.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, όταν ρωτήθηκε αν ευχήθηκε καλή χρονιά στους εβραίους και αν είχε μια ανταλλαγή μηνυμάτων σε σχέση με το Ολοκαύτωμα στο λογαριασμό του στo Twitter, ο Ζαρίφ είπε: «Απάντησα σε ένα πρόσωπο που αποδείχτηκε ότι είναι η κόρη της πρώην προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων” Νάνσι Πελόζι.

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο οποίος μόλις ενεργοποιήθηκε, ο υπουργός έγραψε «ευτυχισμένο το Ρος Χασανά».
Η Κριστίν Πελόζι τού απάντησε πως «ευχαριστούμε, η νέα χρονιά θα είναι ακόμη ηπιότερη αν το Ιράν σταματήσει να αρνείται το Ολοκαύτωμα». Ο Ζαρίφ απαντά ότι «το Ιράν ουδέποτε αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα. Ο άνθρωπος που θεωρείτο αρνητής τώρα έχει φύγει. Καλή χρονιά».

Ο πρώην πρόεδρος Αχμαντινεζάντ είχε αμφισβητήσει την ύπαρξη και τις διαστάσεις του Ολοκαυτώματος τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε επανειλημμένα ανακοινώσει τον προσεχή αφανισμό του Ισραήλ προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας.

Οι δηλώσεις αυτές αλλά και το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συνέβαλαν στην απομόνωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία υφίσταται τις ιδιαίτερα σκληρές οικονομικές κυρώσεις των χωρών της Δύσης. Κατά συνέπεια τα έσοδα από το πετρέλαιο της χώρας μειώθηκαν στο ήμισυ εξαιτίας του πετρελαϊκού εμπάργκο, προκαλώντας πτώση της ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος και έναν πληθωρισμό τουλάχιστον 40%.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανέθεσε επισήμως στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας τον φάκελο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις. Ο Ροχανί που εξελέγη τον Ιούνιο δείχνει αποφασισμένος να δώσει τέλος στην πολιτική του προκατόχου του, προκειμένου να συμφιλιωθεί το Ιράν με τη διεθνή κοινότητα και να επιτύχει την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

«Ευχόμαστε καλή χρονιά στους χριστιανούς συμπατριώτες μας κάθε χρόνο. Έχουμε επίσης μια εβραϊκή μειονότητα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο από έναν βουλευτή», δήλωσε ο Ζαρίφ.

«Δεν έχουμε τίποτε κατά των εβραίων και του Ιουδαϊσμού αλλά δεν επιτρέπουμε στους σιωνιστές να παρουσιάζουν το Ιράν ως αντισημιτικό και την πολεμοχαρή προπαγάνδα τους για να μπορούν να συνεχίζουν την καταστολή κατά του [παλαιστινιακού λαού και να ξεχνούν το έγκλημά τους», πρόσθεσε.

Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.