Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που ο αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε τον περίφημο λόγο του με τη φράση «Έχω ένα όνειρο…» και οι ΗΠΑ τιμούν την ημέρα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, θα μιλήσει ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων στην Ουάσινγκτον, στο Μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν ενώ οι καμπάνες θα ακουστούν σε όλη τη χώρα την ώρα που, πενήντα χρόνια πριν, ο Κινγκ έλεγε «Έχω ένα όνειρο…».

Τον Ομπάμα θα συνοδεύουν οι πρώην πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ και Μπιλ Κλίντον, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μισό αιώνα μετά την περίφημη ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς λένε πως χρειάζεται ακόμα πολλά να γίνουν για να υλοποιηθεί η χωρίς διαχωρισμούς κοινωνία που οραματιζόταν ο ίδιος.

Ο Ομπάμα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα πως η κληρονομιά των διακρίσεων έχει αφήσει ένα επίμονο οικονομικό κενό μεταξύ λευκών και μαύρων, αλλά και πως το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αίτημα για ισότητα έχει επεκταθεί και στους ισπανόφωνους, τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους και άλλους.

«Αυτό που είναι υπέροχο είναι πως κάθε γενιά δείχνει πιο σοφή σε ό,τι αφορά την δίκαιη αντιμετώπιση των ανθρώπων και την απόρριψη των διακρίσεων», είπε μιλώντας στη Νέα Υόρκη. «Αυτή είναι μία σπουδαία νίκη για την οποία όλοι θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι».

Παρουσία 250.000 ανθρώπων, πριν από πενήντα χρόνια, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε εκφωνήσει τον περίφημο λόγο του. Την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Σας λέω σήμερα, φίλοι μου, ότι παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις της στιγμής, έχω ακόμη ένα όνειρο. Είναι ένα όνειρο γερά ριζωμένο στο αμερικανικό όνειρο», είχε πει.

«Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: “Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι”. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια, οι γιοί των πρώτων σκλάβων και οι γιοί των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.

Έχω ένα όνειρο σήμερα.

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα… θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας αδελφές και αδελφοί.

Έχω ένα όνειρο σήμερα.

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα κάθε κοιλάδα θα υψωθεί, κάθε λόφος και βουνό θα χαμηλώσει, οι ανώμαλοι τόποι θα γίνουν ομαλοί και οι στραβοί τόποι θα γίνουν ευθείς και η δόξα του Κυρίου θ’ αποκαλυφθεί και όλη η σάρκα μαζί θα την αναγνωρίσει».