Συρρίκνωση του κύματος εξόδου των Αλβανών πολιτών για τις διακοπές τους στο εξωτερικό, παρατηρείται το τρέχον καλοκαίρι σε σχέση με το περσινό.

«Οι κρατήσεις για τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού έχουν μειωθεί κατά 10%» λένε εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Αλβανίας. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Σαντίκ Μαλάι, διευκρινίζει πως «διακοπές στο εξωτερικό κάνουν κάθε χρόνο 10% επί του συνόλου του ενός εκατομμυρίου Αλβανών, που πηγαίνουν διακοπές» και προσθέτει: «Η συρρίκνωση των δαπανών παρατηρείται κυρίως στην τάση να επιλέξουν 7ήμερες διακοπές αντί “πακέτα” των 15 ή 10 ημερών, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ποσοστό 85% προτιμούν αυτά τα 7ήμερα πακέτα, κυρίως για την Τουρκία και τις παραλίες της Palma de Mallorca».

Σημειώνει, δε, ότι γενικότερα «οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί παραμένουν η Τουρκία και η Ελλάδα, η τελευταία λόγω των φθηνών τουριστικών προσφορών, αλλά και για λόγους γεωγραφικής απόστασης από την Αλβανία. Έπονται στις προτιμήσεις τον Αλβανών τουριστών η Ισπανία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία».