Δύο υπόπτους για κατασκευή βόμβας πυροβόλησαν και σκότωσαν Ινδονήσιοι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη διάρκεια εφόδου, το Σαββατοκύριακο, και συνέλαβαν περισσότερους από 12 ανθρώπους καθώς οι αρχές συνδέουν την επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης εβδομάδας με ένα δίκτυο που εμπνέεται από το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ένας 24χρονος φοιτητής ανατινάχθηκε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα της πόλης Μεντάν στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας την περασμένη Τετάρτη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και να τραυματιστούν έξι άνθρωποι.

Οι αστυνομικοί είχαν πει αρχικά ότι ο δράστης ήταν ένας «μοναχικός λύκος», αλλά ένας εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας δήλωσε σήμερα ότι ο φοιτητής, μαζί με 22 άλλους υπόπτους στην περιοχή, είχε διασυνδέσεις με την συνδεόμενη με το Ισλαμικό Κράτος οργάνωση Jamaah Ansharut Daulah (JAD).

Η JAD έχει κατηγορηθεί για μια σειρά από επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και τον περασμένο χρόνο απαγορεύτηκε στην Ινδονησία για «διεξαγωγή τρομοκρατίας» και για διασυνδέσεις με ξένους ενόπλους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«(Το δίκτυο) στη Βόρεια Σουμάτρα έχει άμεσες διασυνδέσεις με την JAD» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντέντι Πρασετίγιο και πρόσθεσε ότι ο ηγέτης της οργάνωσης έχει συλληφθεί.

«Ο κύριος στόχος τους είναι η αστυνομία» πρόσθεσε.

Από τους 23 υπόπτους, δύο ύποπτοι για την κατασκευή βομβών πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν το Σάββατο καθώς προέβαλαν αντίσταση κατά τη σύλληψή τους, ενώ ένας αξιωματικός τραυματίστηκε στη διάρκεια της εφόδου, είπε ο Πρασετίγιο και πρόσθεσε ότι κατασχέθηκε υλικό για την κατασκευή βομβών.

Τέσσερις ύποπτοι παραδόθηκαν και οι υπόλοιποι συνελήφθησαν, είπε.

Η Ινδονησία-η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό-βιώνει αύξηση των επιθέσεων ενόπλων τα τελευταία χρόνια και η αστυνομία μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των ενόπλων.

Εκατοντάδες ύποπτοι έχουν συλληφθεί με βάση τους νέους, αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους που θεσπίστηκαν στην αρχή του χρόνου έπειτα από μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας που συνδέονται με την οργάνωση αυτή και στις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30 άνθρωποι στην πόλη Σουραμπάγια.

(φωτογραφία αρχείου)