Ο καθείς καταλαβαίνει ότι θέλει και οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιστεύουν ότι πέτυχαν το στόχο τους για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την επιβλαβή παγκόσμια ύφεση που σημειώθηκε πέρυσι, όπως άλλωστε δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο ο Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ινδονήσιο πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ πριν από τη συμμετοχή του σε περαιτέρω συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Τορόντο, σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν ακόμη μπροστά τους πολύ δρόμο για να κρατήσουν στην επιφάνεια την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Με τη δουλειά μας εντός της G20, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία (…) Όμως προφανώς έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να προσεγγίσουμε», σημείωσε.

Η G20 αναμένεται να καταλήξει κατά τη σύνοδο αυτή κορυφής στο συμπέρασμα ότι τα πλούσια κράτη θα πρέπει να μειώσουν κατά το ήμισυ τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα έως το 2013, αλλά οι περικοπές των δαπανών θα πρέπει να γίνουν κατά τέτοιο τρόπο που να μην επηρεάζεται η ανάπτυξη.