Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, διαβεβαίωσε ότι το δείπνο που παραθέτει μεθαύριο Πέμπτη στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν συνιστά πρόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Προσέθεσε δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ορίσει ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η προσεκτική προπαρασκευαστική εργασία που πρέπει να γίνει.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το έγγραφο με τις συγκλίσεις κατά τις συνομιλίες του πρώην Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τους Τουρκοκύπριους ηγέτες Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτό εστάλη εμπιστευτικά στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, την ίδια ημέρα, πριν από περίπου ένα μήνα.

Σε ερώτηση, εάν το έγγραφο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για καταγραφή όσων έγιναν στις συνομιλίες μεταξύ 2008-2012 και όχι πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού ή δημιουργία και προώθηση νέων ιδεών.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι το έγγραφο με τις συγκλίσεις επιδόθηκε στο διπλωματικό του γραφείο στις 30 Απριλίου, αλλά ενώπιόν του τέθηκε στις 16 Μαΐου, μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ.

Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης αποδίδει τη μη ενημέρωσή του στον φόρτο εργασίας και στο γεγονός ότι από το διπλωματικό του γραφείο «αξιολογήθηκε ως ένα απλό έγγραφο αναφοράς και ως μη επείγον όσον αφορά την ουσία». Δεν αποδίδω, υπογραμμίζει ο Κύπριος Πρόεδρος, σε κανέναν εκ των συνεργατών μου την ευθύνη, «διότι θεωρώ πως ορθώς εκρίθη ότι δεν αποτελούσε έγγραφο ουσίας, αφού αναφερόταν στα πεπραγμένα της περιόδου 2008-2012».

Για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οποιοσδήποτε νέος κύκλος συνομιλιών δεν θα αρχίσει από το σημείο τερματισμού τους το 2012 και ότι δεν τον δεσμεύουν κατ’ ουδένα τρόπο, οποιεσδήποτε προτάσεις υποβλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά απορρίπτονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του λαού.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού θα συνδιαμορφώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο, πράγμα, το οποίο θα διαφανεί στη συνεδρία της 15ης Ιουνίου.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως στη συνεδρία θα παρουσιάσει, με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις για τον νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, τον διορισμό συνομιλητή, τις Ομάδες Εργασίας και Εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί, πριν από την έναρξη νέου κύκλου συνομιλιών για το Κυπριακό.