Η συριακή αντιπολίτευση θα λάβει «επιπρόσθετη βοήθεια» στην περίπτωση που ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αρνηθεί να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε από τη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Εάν κάνει λάθος υπολογισμό στο θέμα αυτό, όπως κάνει λάθος υπολογισμούς και για το μέλλον της χώρας του εδώ και πολλά χρόνια, εάν αποφασίσει να μην προσέλθει, είναι σαφές ότι η αντιπολίτευση θα λάβει και άλλη βοήθεια και δυστυχώς η βία δεν θα σταματήσει», είπε ο Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός δεν διευκρίνισε από ποιον θα προέλθει η βοήθεια προς την αντιπολίτευση, ούτε τι μορφή θα έχει.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μαζί με τη Ρωσία μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στην οποία θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης ώστε να διαπραγματευτούν τη λήξη της ένοπλης σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι ελπίζει η σύνοδος αυτή να διεξαχθεί στις αρχές Ιουνίου.

«Τώρα επαφίεται στον πρόεδρο Άσαντ να αποφασίσει» αν θα συμμετάσχει, υπογράμμισε. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε σε αυτό το τραπέζι. Εάν ο Άσαντ αποφασίσει να μην έρθει, ο κόσμος θα δει πόσο κούφια είναι η ρητορική του, όπως και οι προθέσεις του», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών της Συρία Ομράν Ζόχμπι είχε δηλώσει ότι η Δαμασκός θέλει διευκρινίσεις για την προτεινόμενη διάσκεψη προτού αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε αυτήν.