Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σήμερα και για τις πυρκαγιές στην υποσαχάρια Αφρική, για τις οποίες εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που αποφασίστηκαν για τον Αμαζόνιο.

«Το δάσος καίγεται και στην υποσαχάρια Αφρική», είπε ο Γάλλος ηγέτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. «Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τι συμβαίνει στην Αφρική και είμαστε σε επαφή για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης και με πολλές χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία παρόμοια (με εκείνη του Αμαζονίου) για την αφρικανική ήπειρο», εξήγησε.

Νωρίτερα σήμερα η G7 αποφάσισε να αποδεσμεύει κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη νότια Αμερική και ιδίως στη Βραζιλία.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι πολλαπλασιάζονται οι πυρκαγιές στην Αφρική, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζάμπια και την Αγκόλα.