Ελλείψει χρημάτων, η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε απηύθυνε σήμερα μια έκκληση προς τους ξένους δωρητές να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των γενικών εκλογών οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν ως το τέλος της χρονιάς, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τεντάι Μπίτι.

«Είναι φανερό ότι το υπουργείο οικονομικών δεν δύναται να χρηματοδοτήσει τις εκλογές», δήλωσε ο Μπίτι ενώπιον του κοινοβουλίου της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται περίπου 132 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την διοργάνωση της διαδικασίας, την οποία ο επί δεκαετίες πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, επιθυμεί να γίνουν την 29η Ιουνίου.

Ο Μπίτι απέκλεισε το να δανειστεί από τοπικούς επιχειρηματίες η κυβέρνηση γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως είχε γίνει προκειμένου να διενεργηθεί το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα τον Μάρτιο.

«Το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να εξασθενίσει την οικονομία για ένα γεγονός που θα διαρκέσει μια ημέρα. Κατά την άποψή μας, πρέπει να μας συνδράμει η διεθνής κοινότητα», είπε. Η Χαράρε, πρόσθεσε ο Μπίτι, υπέβαλε γραπτώς στην Ανγκόλα όσο και στη Νότια Αφρική το αίτημα να της παράσχουν δανεισμό για την διεξαγωγή των εκλογών, ενώ ελπίζει επίσης σε χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ.

Κατόπιν αυτού η Νότια Αφρική ενέκρινε τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 100 εκατ. δολαρίων, δήλωσε ο ίδιος. Ωστόσο, στην Πρετόρια, αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν το ζήτημα αυτό, διότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Δεν είναι όλα τέλεια» όσον αφορά το σχέδιο της οικονομίας, πρόσθεσε. Αν και ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε και η ανάπτυξη έφθασε το 5% το 2012 τα δημόσια οικονομικά είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, επισήμανε ο Μπίτι.

«Βρισκόμαστε ήδη υπό πίεση. Πνιγόμαστε πριν καν υπολογίσουμε το κόστος της διεξαγωγής των εκλογών του 2013», επισήμανε ο υπουργός. Ο ίδιος τόνισε ότι τα έσοδα από τα αδαμαντωρυχεία ήταν απογοητευτικά.

Ο Μπίτι ανήκει στο κόμμα του πρωθυπουργού Μόργκαν Τσβανγκιράι, που κατηγορεί το Zanu-PF, το κόμμα του Μουγκάμπε, ότι διασπαθίζει δημόσιους πόρους που προέρχονται από την εκμετάλλευση των αδαμαντωρυχείων.

Το 2012, ο Μπίτι είχε πει ότι σχεδίαζε να ζητήσει δάνεια 100 εκατ. δολαρίων από τη Νότια Αφρική και 50 εκατ. από την Αγκόλα, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να καταβάλει ακόμα και τους μισθούς των δημοσίων λειτουργών.

Ο Μπίτι απηύθυνε το αίτημα για διεθνή βοήθεια παρότι εντείνονται οι ανησυχίες πως θα μπορούσαν να επαναληφθούν τα επεισόδια πολιτικής βίας που είχαν ξεσπάσει στις προηγούμενες εκλογές, το 2008.