Υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού απορρήτου στην Αυστρία – η οποία δέχεται για το θέμα αυτό έντονες πιέσεις τα τελευταία 24ωρα – τάχθηκε ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον προερχόμενο από το κόμμα του αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας.

Νωρίτερα χθες, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του υποστήριξε την τοποθέτηση που είχε κάνει σήμερα στη δημόσια ραδιοφωνία, ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ, υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού απορρήτου, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναλυθούν οι δυνατότητες μιας βελτίωσής του.

«Το τραπεζικό απόρρητο, όπως το έχουμε θέλουμε να το διατηρήσουμε και εδώ βάζω θαυμαστικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίντελεγκερ, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι αυτονόητο, ενώ ο ίδιος βλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα παροχής πληροφοριών σε περιπτώσεις διεξαγωγής έρευνας.

Τόνισε ότι η Αυστρία θα συμμετάσχει στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, κι η Αυστρία «δεν είναι φορολογικός παράδεισος», καθώς στην χώρα του δεν υπάρχουν ανώνυμοι λογαριασμοί, ενώ οι τόκοι φορολογούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, η Αυστρία δεν θέλει να προστατεύσει κανέναν, ο οποίος αποκρύπτει από τις αρχές της χώρας του «μαύρο χρήμα», αλλά «πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να μην μπορεί ο γείτονας να κοιτάξει το ποσό που βρίσκεται στο λογαριασμό μου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, οι τράπεζες είναι ήδη και τώρα υποχρεωμένες απέναντι στις εφορίες, να παρέχουν πληροφορίες, στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας, ενώ ο ίδιος θεωρεί πως σε αυτή την παροχή πληροφοριών υπάρχουν περιθώρια, για παράδειγμα, στο να υποχρεώνονται οι τράπεζες να δίνουν πληροφορίες νωρίτερα και όχι μόνον όταν έχει προχωρήσει μια δικαστική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Ότμαρ Κάρας επισήμανε πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαμορφωθεί μια σαφής πλειοψηφία για την ενοποίηση του τραπεζικού και φορολογικού συστήματος στην Ευρώπη, ενώ, κατά την άποψή του, για μια Τραπεζική Ένωση θα πρέπει να υπάρξει από κοινού αγώνας κατά των «φορολογικών παραδείσων».

Αναφέροντας πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως δεν βλέπει καμία αντίφαση στο αυστριακό τραπεζικό απόρρητο.