Η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ ολοκληρώθηκε και έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση για τα κορυφαία αξιώματα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μελλοντική ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Σύμφωνα με τον Μπετέλ, οι ηγέτες πρότειναν την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας (προέρχεται από το CDU) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τα καθήκοντα του Τουσκ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτάθηκε να αναλάβει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολούθησαν οι  αναρτήσεις του κ. Τουσκ σύμφωνα με τις οποίες: για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι «28» αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα, νυν υπουργό ‘Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.