Με το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, η Κούβα έχασε «τον καλύτερο φίλο που είχε στην ιστορία της», σημειώνει σήμερα ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, στην πρώτη αντίδρασή του για τον θάνατο στις 5 Μαρτίου του προέδρου της Βενεζουέλας.

«Αν και ξέραμε για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, η είδηση μας συγκλόνισε», υπογραμμίζει ο 86χρονος Κάστρο σε μήνυμά του που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της επίσημης κουβανικής εφημερίδας «Γκράνμα».

«Είχαμε την τιμή να μοιραζόμαστε με τον Τσάβες τα ίδια ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της υποστήριξης αυτών που είναι θύματα εκμετάλλευσης. Οι φτωχοί είναι οι ίδιοι παντού στον κόσμο», σημειώνει ο Κάστρο.

Ο Κάστρο, πνευματικός πατέρας του Τσάβες, ο οποίος εμφανίστηκε δημοσίως δύο φορές τον Φεβρουάριο στην Αβάνα, δεν παρέστη την Παρασκευή στην κηδεία του Τσάβες στο Καράκας, όπου η Κούβα εκπροσωπήθηκε από τον αδελφό του, τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.

«Θυμάμαι συχνά που αστειευόταν μαζί μου και μου έλεγε ότι όταν θα έχουμε τελειώσει με το επαναστατικό μας καθήκον, θα με καλέσει να κάνουμε περίπατο κατά μήκος του ποταμού Αράουκα στην Βενεζουέλα, ο οποίος του θύμιζε την ξεκούραση που δεν είχε ποτέ», προσθέτει ο πρώην ηγέτης της Κούβας, ο οποίος αποσύρθηκε από την εξουσία το 2006 για λόγους υγείας.

Ο Φιντέλ Κάστρο θυμάται επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 1959, τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Κούβα, μετέβη στην Βενεζουέλα για να ευχαριστήσει για την υποστήριξη του Καράκας στο κίνημά του.

«Οφείλουμε να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλο και να υποστηριχθούμε σθεναρά, καθώς μόνοι και διαιρεμένοι θα αποτύχουμε», είχε δηλώσει τότε ο Κάστρο.

«Αυτό είπα εκείνη την ημέρα και 54 χρόνια μετά το επιβεβαιώνω», υπογραμμίζει ο Φιντέλ, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι ο «αξέχαστος φίλος» του Ούγκο Τσάβες «δεν γνώριζε πόσο σπουδαίος ήταν».