Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο απονεμήθηκε σήμερα το βραβείο «Καρλομάγνος», έκανε έκκληση για μια «ενωμένη Ευρώπη» ώστε να αποφευχθεί το ξέσπασμα ενός νέου «ψυχρού πολέμου» στον κόσμο.

«Αν θέλουμε να εμποδίσουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο», όπως ήταν στο παρελθόν η αντιπαράθεση ανάμεσα στο αμερικανικό συνασπισμό και τον σοβιετικό συνασπισμό, και «να εγκαθιδρύσουμε μια αληθινή πολυμερή τάξη πραγμάτων», «έχουμε τότε απολύτως ανάγκη μια ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο πορτογάλος επικεφαλής του ΟΗΕ στο Άαχεν της Βόρειας Ρηνανίας, όπου του απονεμήθηκε το βραβείο αυτό σε αναγνώριση της προσήλωσής του στην αναζωογόνηση και τη σταθεροποίηση της πολυμερούς συνεργασίας στον κόσμο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Ως γενικός γραμματέας, ουδέποτε αισθάνθηκα τόσο ξεκάθαρα όσο τώρα την ανάγκη για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη», υπογράμμισε ενώπιον ενός ακροατηρίου στο οποίο ήταν παρών, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, που είναι επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2017, έχει έρθει η στιγμή για να αποκατασταθεί στην Ευρώπη «η εμπιστοσύνη μεταξύ του λαού και των πολιτικών θεσμών» στους κόλπους μιας ηπείρου η οποία θα πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις: την κλιματική αλλαγή, τη δημογραφική εξέλιξη και την ψηφιακή αναταραχή.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι ο 61ος βραβευθείς με το διεθνές βραβείο Καρλομάγνου, που από το 1950 απονέμεται σε προσωπικότητες και θεσμούς που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.