Οι οικονομικές δυσκολίες, που δεν άφησαν άθικτο το μέσο πολίτη στην Αυστρία, έστω κι αν αυτή δεν είναι τόσο ευάλωτη όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την παραδοσιακή συνήθεια του μέσου Αυστριακού να διασκεδάζει μέσα από τις πάμπολλες χοροεσπερίδες την περίοδο των Αποκριών, που φέτος διαρκούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού το Πάσχα των Καθολικών είναι στις 31 Μαρτίου.

Η προσφορά σε τέτοιους χορούς, έναν τουλάχιστον από τους οποίους επισκέπτεται ο μέσος Αυστριακός και των οποίων το είδος «εξάγεται» εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες, είναι τεράστια, εάν αναλογιστεί κανείς πως, μόνον στην αποκαλούμενη «Πρωτεύουσα του βαλς», τη Βιέννη, οι χοροί τη φετινή σεζόν ξεπερνούν τους 450, ενώ σε ολόκληρη την Αυστρία θα είναι πολύ περισσότεροι από χίλιοι.

Μόνον στους χορούς στη Βιέννη αναμένονται φέτος πάνω από 400.000 επισκέπτες, κατά τουλάχιστον 50.000 περισσότεροι από πέρσι, οι οποίοι, ξοδεύοντας – για αγορά της κατάλληλης ενδυμασίας, από φράκο και τουαλέτα για τις κυρίες, ως και στα κομμωτήρια – πιστεύεται πως θα αποφέρουν στην οικονομική ζωή της αυστριακής πρωτεύουσας, έσοδα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εισπράξεις από τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο, εκείνων από τους άνω των 130.000 επισκεπτών που αναμένονται στην αυστριακή πρωτεύουσα από την επαρχία ή από το εξωτερικό, ειδικά για να πάρουν μέρος σε κάποιον από τους χορούς της.

Κατά μέσο όρο οι επισκέπτες των βιεννέζικων χορών κάνουν έξοδα της τάξης των 240 ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται για φαγητό, ποτό και εισιτήριο και ακολουθούν τα έξοδα για την εμφάνιση (ενδυμασία, υποδήματα, κοσμήματα, κόμμωση, καλλυντικά), ενώ ένα 5% των επισκεπτών φέρεται να παίρνει νωρίτερα, μαθήματα χορού.

Οι 450 και πλέον βιεννέζικοι χοροί της φετινής σεζόν, διοργανώνονται σε ξακουστά και ιστορικά βιεννέζικα κτίρια, από τα παλιά χειμερινά Ανάκτορα του Χόφμπουργκ και τα θερινά του Σένμπρουν, έως το Δημαρχείο Βιέννης. Είναι ακόμη το ξακουστό Μέγαρο των Φίλων Μουσικής, δωρεά του Ελληνα μεγάλου μαικήνα των Τεχνών, Νικόλαου Δούμπα, όπου φιλοξενήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα ο φημισμένος Χορός της Φιλαρμονικής Βιέννης, όπως επίσης και το διάσημο Μέγαρο Συναυλιών

Υπάρχουν διάφορες χοροεσπερίδες με τις πιο περίεργες επωνυμίες. Πάντως ο «Χορός των χορών», το επιστέγασμα, είναι ο «Χορός της Κρατικής Όπερας Βιέννης», φέτος στις 7 Φεβρουαρίου, στο κτίριό της στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πέρα από την αίγλη του ως κοσμοπολίτικο γεγονός της χρονιάς σε διεθνή κλίμακα, ο Χορός της Κρατικής Όπερας προσφέρεται και ως τόπος κορυφαίων συναντήσεων σε πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.

Παρούσα, όπως κάθε χρόνο, στο Χορό της Κρατικής Όπερας Βιέννης θα είναι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας.