Την ανάγκη να γίνει σεβαστό το δημοψήφισμα για το Brexit ώστε να αποφευχθεί νέο ρήγμα στη δημοκρατία υπογράμμισε η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν.

«Η απαίτησή μας είναι να γίνει σεβαστή η ψήφος. Όταν κάνουμε εκλογές, είναι για να γίνει σεβαστή η ψήφος» δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter η νέα υφυπουργός, η οποία διορίστηκε στις 31 Μαρτίου.

Το αντίθετο θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνο», πρόσθεσε έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, που ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα ενίσχυση των λαϊκιστών και των ευρωφοβικών.

Η ντε Μονσαλέν υπενθύμισε την «αμφισβήτηση της ψήφου» των Γάλλων το 2005 για το σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι Γάλλοι ψήφισαν δημοκρατικά σ’ ένα δημοψήφισμα (το 2005) και στη συνέχεια αλλάξαμε θέση» είπε. Στις 29 Μαΐου 2005, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, οι Γάλλοι απέρριψαν το σχέδιο ευρωπαϊκού Συντάγματος και την 1η Ιουνίου ακολούθησαν οι Ολλανδοί. Το κείμενο αυτό θα θαφτεί, όμως θα εφαρμοστεί εν μέρει μέσω της συνθήκης της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2009.

«Ευτυχώς που έχουμε τη συνθήκη της Λισαβόνας, πιστεύω πως είναι καλό το ότι η Ευρώπη συνεχίζει, όμως από την πλευρά της δημοκρατίας σπάσαμε πράγματα θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατική ψήφο» δήλωσε η υφυπουργός.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια των «κίτρινων γιλέκων και η «μεγάλη συζήτηση» που ακολούθησε σχετικά με τις προσδοκίες των Γάλλων συνηγορεί επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε.

«Η μεγάλη συζήτηση μας έδειξε πως οι Γάλλοι θέλουν μια δημοκρατία πολύ πιο διαφανή, στην οποία να συμμετέχουν πολύ περισσότερο και η οποία να σέβεται πολύ περισσότερο αυτό που λένε», τόνισε η Αμελί ντε Μονσαλέν.

Σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο είπε: Πρέπει να γυρίσουμε τη σελίδα του Brexit. «Δεν είμαι η υπουργός του Brexit. Μου ζητήθηκε να φέρω σε πέρας ένα ευρωπαϊκό σχέδιο» διευκρίνισε.