Για «επείγουσα ενέργεια» του υπουργού Άμυνας Μάριο Κούνατσεκ, κάνουν λόγο απόψε αναλυτές στη Βιέννη, σχολιάζοντας την ανάκληση, μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, προηγούμενης διάταξης του υπουργείου, για την χαλάρωση της στάσης απέναντι σε στρατιώτες που είναι μέλη ή υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας».

Ο Κούνατσεκ, ο οποίος εκλέγεται με το συγκυβερνών ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων, σε ανακοίνωσή του το απόγευμα σημειώνει πως επανέρχεται τώρα σε ισχύ η παλιά ρύθμιση, στη βάση της έκθεσης του 2017 της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, στην οποία το Κίνημα Ταυτότητας χαρακτηρίζεται σαφώς ως ακροδεξιά οργάνωση.

«Πολιτικός ή θρησκευτικός εξτρεμισμός, δεν έχει θέση στον ομοσπονδιακό στρατό» δήλωσε ο Κούνατσεκ.

Η ανάκληση της διάταξης από μέρους του υπουργού Άμυνας, συνδέεται προφανώς με σχετική εντολή του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς (του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), για άμεση διαλεύκανση του ζητήματος, καθώς, σύμφωνα με τον Κουρτς, «οποιαδήποτε απόκλιση από την έως τώρα σαφή στάση απέναντι στο Κίνημα Ταυτότητας, θα ήταν απαράδεκτη και δεν θα γινόταν αποδεκτή».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ισχυριζόταν απόψε ότι ο ίδιος ο Μάριο Κούνατσεκ δεν είχε γνώση της διάταξης του υπουργείου του για την χαλάρωση της στάσης απέναντι σε στρατιώτες που ανήκουν ή υποστηρίζουν την ακροδεξιά οργάνωση, και πως η επίμαχη διάταξη προέρχονταν από την Υπηρεσία Αντικατασκοπείας.

Σε δριμεία κριτική που άσκησε απόψε ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης, «Λίστα Τώρα», Πέτερ Πιλτς, κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ότι φέρουν άμεσα την ευθύνη για αυτή την «χαλάρωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έπειτα από την απαλλαγή από δικαστήριο του Γκρατς, μιας ομάδας κατηγορουμένων του Κινήματος Ταυτότητας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε στο υπουργείο Άμυνας σχετική συζήτηση, για να μην υπάρχει πλέον ο προβλεπόμενος από το παρελθόν, «αποκλεισμός» μελών και υποστηρικτών του κινήματος.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σε αποψινή ανακοίνωσή του τονίζει πως δεν υπάρχει καμία θέση για το Κίνημα Ταυτότητας στις τάξεις του ομοσπονδιακού στρατού και πως με μέτρα εντός του στρατεύματος, πρέπει να διασφαλιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή σε διασυνδέσεις με την Ακροδεξιά. Δεν επιτρέπεται να διακινδυνεύσει το κύρος της Αυστρίας, τονίζει ο Πρόεδρος της χώρας.

Ο ίδιος επισημαίνει στην ανακοίνωση, ότι ως ανώτατος διοικητής του ομοσπονδιακού στρατού, έχει γνωρίσει στις τάξεις του μόνον συνειδητά δημοκρατικούς στρατιώτες, που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την Ακροδεξιά.

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού στρατού, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard, σύμφωνα με το οποίο στο παρελθόν, είχαν υπάρξει «σημειώματα» για τον «αποκλεισμό» από συγκεκριμένα αξιώματα και δραστηριότητες στο στρατό, στρατιωτών που συνδέονταν με το Κίνημα Ταυτότητας.

Αυτός ο «αποκλεισμός» επιδιώχθηκε να ανασταλεί με την επίμαχη διάταξη, και μάλιστα σε μία στιγμή που έχει προκληθεί διεθνής σάλος με τις αποκαλύψεις, πως ο αρχηγός του Κινήματος Ταυτότητας είχε δεχθεί στις αρχές του 2018, δωρεά από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, με τους 50 νεκρούς, αλλά και με τη συζήτηση ως προς διασυνδέσεις που φέρεται να έχουν με το Κίνημα Ταυτότητας, στελέχη του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων.